Kurti se oglasio povodom novog predloga: Prihvatio bi sporazum, ali i dalje insistira na međusobnom priznanju

14.11.2022

12:24

0

Autor: I.K.

Kurti je, na Bečkom ekonomskom forumu, rekao da se nada da će se dijalog intenzivirati i da će biti završen pravno obavezujućim sporazumom, u kojem će ključno biti međusobno priznanje

Kurti se oglasio povodom novog predloga: Prihvatio bi sporazum, ali i dalje insistira na međusobnom priznanju
Aljbin Kurti - Copyright Printscreen/Facebook/Albin Kurti

Priština će u daljem toku dijaloga sa Beogradom insistirati na razgovoru o opštem okviru sporazuma i „novom predlogu EU“, rekao je danas premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

„Smatram da je poslednji predlog dobra osnova za dalje razgovore. Vidim u njemu tekst zasnovan na vrednostima“, ukazao je on govoreći o nemačko-francuskom predlogu, koji on naziva predlogom EU podržanom od Vašingtona, Berlina i Pariza.

Kurti je, na Bečkom ekonomskom forumu, izrazio nadu da će se dijalog intenzivirati i da će biti završen pravno obavezujućim sporazumom, u kojem će ključno biti međusobno priznanje.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu, koji on naziva predlogom EU koji podržavaju Vašington, Berlin i Pariz, Kurti je rekao da je dobra osnova za dalje razgovore i da je to koncept zasnovan na vrednostima.

„Ja želim sporazum na osnovu vrednosti, a tu je EU važna. Ne možemo imati sporazum sa Srbijom bez EU i SAD kao posrednika i bez evropske perspektive", rekao je Kurti.

On je rekao da priznanje neće biti jedina tema sporazuma, ali smatra da mora da ima "ključno mesto", jer bi se dijalog bez priznanja "samo nastavio bez dogovora".

Istovremeno je rekao da od evropskih i transatlantskih partnera očekuje da utiču na Srbiju da "smanji tenzije".

Podsetimo, visoki predstavnik EU Žozep Borelj, izjavio je danas pred početak sastanka ministara za spoljne poslove EU u Briselu da su Beograd i Priština “na ivici nove krize” i poručio da se mora izaći iz krizne logike i okrenuti se traženju rešenja.

 

 

On je podsetio da se 11. novembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Parizu i naveo da je tamo “prezentovan predlog o kojem treba da se razgovara kao dobrom načinu da se izađe iz ove situacije”.

Borelj je pozvao obe strane da ispune svoje obaveze i primene dogovore potpisane pre više godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa Boreljom i Miroslavom Lajčakom u Parizu preneo je da je rezultat sastanka EU zvaničnika sa Aljbinom Kurtijem - ništa. Vučić naglašava da Priština misli da nastavi na silu, da vrši dodatni pritisak protiv srpskog naroda da nastave, kako kaže, da maltretiraju naš živalj.

Navodeći da u Prištini kažu kako se niko ne buni kada im daju ukore za tablice, Vučić navodi da naravno da neće niko da se buni na ukore, ali da je pitanje šta će biti kada im budu pisali novčane kazne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike