Ambasador Gori: Nema nepremostivih prepreka za evropski put Srbije, strane se moraju vratiti za pregovarački sto

14.11.2022

09:55

0

Autor: I.K.

Ako je tačno da je EU potrebna Srbiji i Balkanu, tačno je i obrnuto, jer nam se strateški interesi poklapaju, poručio je ambasador

Ambasador Gori: Nema nepremostivih prepreka za evropski put Srbije, strane se moraju vratiti za pregovarački sto
ambasador Luka Gori - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Italija duboko veruje u važnost procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, rekao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori i dodao da nema nepremostivih prepreka na putu Srbije ka EU.

U intervjuu za Blic, Gori je rekao da, ako je tačno da je EU potrebna Srbiji i Balkanu, tačno je i obrnuto, jer nam se strateški interesi poklapaju.

"Nema nepremostivih prepreka na putu Srbije ka EU, a najveći rizik koji vidim je fatalizam i mirenje sa statusom kvo. Italija razume frustraciju Srba zbog trajanja procesa, ali ostvarenje evropske perspektive ostaje realan cilj Beograda. EU je glavni ekonomski partner regiona i Evropa je kulturna i istorijska sudbina Srbije", poručio je ambasador Italije.

Na pitanje o situaciji na KiM, Gori je istakao da Italija ima 700 vojnika u Kforu i da komanduje misijom i da je zato veoma zabrinuta zbog najnovijih dešavanja u južnoj pokrajini.

Kako smatra, mora se podstaći deeskalacija, a strane se moraju vratiti za pregovarački sto.

"Moramo pronaći način da Srbi ponovo uđu u kosovske institucije, moramo da pronađemo rešenje za registarske tablice i da formiramo Zajednicu srpskih opština. Napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom svakako će doprineti približavanju Srbije i EU", istakao je Gori, dodavši da njegova zemlja pozitivno gleda na sve inicijative, uključujući Otvoreni Balkan.

Što se tiče odnosa dvaju zemalja, Gori je istakao da je Italija treći trgovinski partner Srbije, jedan od najvećih stranih investitora, prisutan sa preko 1.200 kompanija u brojnim sektorima, a trgovinska razmena je premašila četiri milijarde evra i u stalnom je porastu.

"Sada je vreme, međutim, za kvalitativni skok i moramo da ulažemo u oblasti sa jakom tehnološkom komponentom: zelena tranzicija, održive infrastrukture, poljoprivredna tehnologija, start-up kompanije, digitalizacija, veštačka inteligencija. U tu svrhu radimo na brojnim inicijativama, počev od Biznis foruma, koji nameravamo da organizujemom na proleće i ciljanih poseta poslovnih delegacija iz Italije", naveo je italijanski ambasador.

Gori je posebno istakao program "Mladi u biznisu" koji finansiraju Italija, Švedska i EBRD koji je nedavno pokrenut u Srbiji, a koji raspolaže budžetom od 100 miliona evra.

Kako je naveo, cilj programa je da podrži preduzetnike i preduzetnice starosti do 35 godina, koji dolaze iz Srbije, kako bi im se olakšao pristup kreditima i stručnom usavršavanju.

"Važan aspekt tog programa je mogućnost e-učenja i obuke. Italija čvrsto veruje u mlade srpske talente i zbog toga želimo da ojačamo dualni model obrazovanja između srpskih škola i italijanskih kompanija koje su ovde prisutne", poručio je Gori.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike