Kurti u potrazi za podobnim Srbima - traži nelegalnu zamenu za 10 poslanika

09.11.2022

08:32

0

Iako prištinska administracija ima prava da raspiše izbore u srpskim opštinama na severu Kosmeta, malo je verovatno da bi taj scenario uspeo

Kurti u potrazi za podobnim Srbima - traži nelegalnu zamenu za 10 poslanika
Severna Mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razmišlja da u četiri srpske opštine na severu postavi koordinatore kao zamenu za predsednike opština koji su u znak protesta zbog antisrpske politike podneli ostavke i napustili sve institucije lažne države.

Kako "Novosti" saznaju, vlasti u Prištini imaju i ovu opciju u igri, iako su svesne da bi time samo dolili ulje na vatru, jer je samo Kurtijeva najava da će biti održani izbori u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku izazvala nepodeljen otpor među srpskim stanovništvom koji odlučno odbacuju izlazak na birališta.

Iako po tzv. kosovskom Ustavu prištinska administracija ima prava da raspiše izbore u srpskim opštinama na severu Kosmeta, malo je verovatno da bi taj scenario uspeo budući da se postavljaju pitanja ko bi na njima učestvovao, kako bi se glasanje sprovelo na terenu bez opštinskih izbornih komisija, uključujući i banalna tehnička pitanja poput onog - gde bi biračke kutije bile postavljene?

Koordinatori koji bi zamenili dosadašnje predsednike opština bili bi, navodno, birani iz redova Albanaca i faktički bi upravljali "na daljinu" pošto im Srbi sigurno ne bi dozvolili pristup lokalnim organima, pišu Novosti. Pred Kurtijem se, takođe, otvorilo i pitanje kako u Skupštini da nadomesti odlazak deset poslanika Srpske liste. Iako njihovi glasovi u parlamentu nisu presudni za opstanak vladajuće većine, bez njih ne mogu da se menjaju i usvajaju važni zakoni, kao i Ustav samoproglašenog Kosova.

Prvu mogućnost koju sada ima Kurti jeste da deset upražnjenih mesta "dodeli" poslanicima Srpske liste koji su prilikom raspodele mandata ostali "ispod crte". Pošto oni, to je sigurno, neće prihvatiti da zamene svoje kolege, i Kurti to zna, već je krenuo u "lov" na podobne Srbe koji bi zauzeli pomenutih deset mesta.

- Mi smo se vratili deset godina unazad. Situacija je danas ista kao i 2013. godine, jer mi nemamo nijednog Srbina u institucijama na severu Kosova i Metohije čak ni u administraciji - ističe za "Novosti" Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik opštine Štrpce.

On pojašnjava da je zakon jasan i da se nakon podnošenja ostavki srpskih poslanika upražnjena mesta popunjavaju sledećim kandidatima po redosledu na listi.

- Pošto gotovo sigurno znam da sledeći kandidati na našoj listi neće prihvatiti da budu poslanici, propisi kažu da bi svako ustupanje njihovih mandata nekoj drugoj političkoj opciji bilo protivzakonito. Ali, poznajući predstavnike vlasti iz Prištine verujem da su oni spremni da mandate Srpske liste ponude po svom nahođenju - napominje Jevtić.

ATA Images/Antonio Ahel
Dalibor Jevtić

 

Inače, u trenutnom sazivu parlamenta koji ima 120 mesta , Kurtijevo "Samoopredeljenje" ima 57 mandata, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija ima 19 poslanika, Demokratski savez Kosova ima 16 poslaničkih mesta, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova ima osam poslanika dok je 20 rezervisano za poslanike iz redova manjinskih zajednica.

Dalibor Jevtić, poručuje da bi, ukoliko ne dođe do promene stava Prištine i nastavi se institucionalno nasilje nad Srbima, i oni južno od Ibra trebalo da izađu iz prištinskih institucija. On ponavlja da Srbi žele da razgovaraju o prevazilaženju postojeće situacije ukoliko aktuelna vlada povuče određene odluke kao što je ona o preregistraciji i kada se konkretno krene u formiranje ZSO.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike