Najvažnije da Srbi na KiM u ovim neizvesnim danima budu složni i jedinstveni: Mitrovdan u Kosovskoj Mitrovici

08.11.2022

11:22

0

Vladika raško-prizrenski Teodosije služi liturgiju gradske i hramovne slave Mitrovdana u severnom delu Kosovske Mitrovice

Najvažnije da Srbi na KiM u ovim neizvesnim danima budu složni i jedinstveni: Mitrovdan u Kosovskoj Mitrovici
Litija u Severnoj Mitrovici povodom gradske i hramovne slave Mitrovdana - Copyright TANJUG/ NIKOLA TIJANIC

Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je danas, na proslavi gradske i hramovne slave Mitrovdana u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je najvažnije da Srbi na KiM u ovim neizvesnim danima budu složni i jedinstveni.

"U ovim neizvesnim danima smo se svi složili samo u jednom, da sačuvamo svoju veru, ime i svoje postojanje i opstanak, kako u ovom gradu, tako i na najsvetijim prostorima  našeg Kosova i Metohije", rekao je vladika Teodosije nakon sečenja kolača kod spomenika knezu Lazaru, u okviru litije koja je išla od hrama Svetog Dimitrija do spomenika.

 

Naglasio je da je mnogo važno da sada budemo složni i jedinstveni, kao i da imamo oko čega da se složimo.

"Današnji praznik nas je okupio i složio i pokazatelj je da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za  sve nas dobro i korisno", naveo je vladika raško-prizrenski.

On je dodao da sveti Dimitrije zaštitnik i ovog grada i njegovih žitelja i poručio: " neka molitve svetog Dimitrija budu blagoslov za ovaj grad i njegove žitelje i svih žitelja našeg svetog KiM.". Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica u ostavci Aleksandar Spirić je, takođe, poručio da je važno da budemo jedinstveni i da su Srbi na KiM opredljeni za mir.

On je istakao da garant tog jedinstva svakodnevna podrška Beograda i predsednika predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM.

"Ostajemo da još dugo slavimo Mitrovdan i budemo u trajnoj i neraskidivoj vezi sa našom državom Srbijom, poručio je Spirić.

Vladika Teodosije je prethodno služio arhijerejsku liturgiju u hrami Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Više stotina Srba učestvovalo je u litiji, kojoj je prethodila svečana liturgija u hramu Svetog Dimitrija, koju je služio vladika Teodosije. Zajedno sa građanima, u liturgiji učestvuju i politički predstavnici Srba sa severa - predstavnici Srpske liste, kao i predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

Litija je počela od hrama Svetog Dimitrija, a završila se na trgu Kneza Lazara gde je organizovano rezanje slavskog kolača sa zlatnikom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike