24sedam u južnom delu Kosovske Mitrovice: Ikonografija od koje se ledi krv u žilama - od Ise Boljetinca do OVK simbola (FOTO)

08.11.2022

20:00

0

Autor: I.Pavlović

Od samog prelaska mosta na Ibru, postaje jasno da u ovom delu grada nema mesta za Srbe

24sedam u južnom delu Kosovske Mitrovice: Ikonografija od koje se ledi krv u žilama - od Ise Boljetinca do OVK simbola (FOTO)
Spomenik Isi Boljetincu - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U severnom delu Kosovske Mitrovice proteklog vikenda održan je veliki protest na kome se čuo glas Srba protiv ugnjetavanja Prištine i gaženja osnovnih ljudskih prava.

Situacija  je eskalirala zbog činjenice da je Priština uvela zabranu srpskih tablica, a oni koji nisu stigli da ih zamene kažnjavaju nadležni. U tom kontekstu, Srbi su počeli da napuštaju položaje u strukturama takozvanog Kosova - zahtevajući da vlasti u Prištini poštuju dogovoreno. 

I dok se u severnom delu održavao miran protest srpskog stanovništva, na kojem se nisu mogle čuti ni najmanje uvrede, Albanci su nastavili sa provokacijama. 

Naime, u naselju Bošnjačka Mahala, koje je multietničko i nalazi se u severnom delu Kosovske Mitrovice Albanci su okačili albanske zastave, zastave lažne države Kosovo i zastave Sjedinjenih Američkih Država i time pokazali da ne žele mir, već da su spremni za provokacije.

Ekipa 24sedam je tokom prethodnog vikenda posetila i južni deo Kosovske Mitrovice, većinski naseljen Albancima. 

Od samog prelaska mosta na Ibru, postaje jasno da u ovom delu grada nema mesta za Srbe, a ikonografija koja dominira okolinom to bez greške pokazuje.

24sedam/Goran Sivački
Most na Ibru

 

Odmah nakon prelaska mosta našli smo se na trgu koji je posvećen Isi Boljetincu vođi albanskih kačaka sa početka prošloga veka, poznatom po tome što je predvodio brojne zločinačke napade na srpski živalj.

Na pomenutom trgu nalazi se statua Boljetinca koja je otkrivena u  novembru 2012. godine povodom praznika Dana zastave i stogodišnjice nezavisnosti Albanije.

24sedam/Goran Sivački
spomenik Isi Boljetincu

 

Spomenik je okrenut ka severnom (srpskom) delu što pokazuje svojevrsnu poruku lokalnih Albanaca nealbanskom stanovništvu. Nekadašnji predsednik samoproglašene Republike Kosovo Fatmir Sejdiju je u februaru 2010. godine Isu Boljetinca posthumno odlikovao ordenom Heroja Kosova, zajedno sa Azemom Galicom, Bajramom Curijem, Hasanom Prištinom i Šotom Galicom. 

Takođe, u pešačkoj zoni južne Mitrovice, dominiraju simboli zločinačke OVK, koji se mogu videti čak i u buticima. 

Na jednoj od centralnih zgrada u pešačkoj zoni mogli smo uočiti da se kosovski Albanci ponose plejadom političara iz perioda Drugog svetskog rata, i to onima koji su bili otvoreni saradnici nacističkih okupatora.

 

Među okačenim portretima na fasadi zgrade koja dominira šetačkom zonom,nalaze se i slike Džafera Deve nacističkog kolaboracioniste - osnivača SS divizije Skenderbeg, kao i Redžepa Mitrovice kvinsliškog premijera Albanije. 

Podsetimo, Džafer Deva se ponovo našao u centru pažnje kada su vlasti u Prištini pokrenule restauraciju njegove  kuće i to ni manje ni više uz podršku Agencije ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) .

Utisak kojim nismo mogli da se otrgnemo boraveći u delu grada južno od Ibra, je taj da iako  nismo bili meta ni verbanih ni fizičkih napada - simboli kojima smo bili okruženi izazivaju jezu. Slaveći brojne krvnike srpskog naroda lokalni Albanci šalju jasnu poruku da pripadnici našeg naroda nisu dobrodošli u ovaj deo grada.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike