Radojević o skandaloznoj rekonstrukciji kuće naciste Džafera Deve: UNDP da otkaže projekat, istorijske činjenice nepobitne (FOTO)

05.02.2022

18:41

0

Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova

Radojević o skandaloznoj rekonstrukciji kuće naciste Džafera Deve: UNDP da otkaže projekat, istorijske činjenice nepobitne (FOTO)
Milan Radojević - Copyright Youtube printscreen

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je da je šokantno i neverovatno da UNDP u Južnoj Mitrovici rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu.

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu napisao da su "istorijske činjenice su nepobitne" i pozvao je sve relevantne institucije da otkažu ovaj projekat. Navodi da je skandalozno da jedna od agencija Ujedinjenih nacija, koje su inače i osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje, uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca.

- Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu se na oslobođenju od srpskog ropstva. Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine  izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. Ustvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima,napisao je on.

Radojević je dalje podsetio da je avgusta 1941. godine naređeno je hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godina starosti. Od kosovskomitrovačkih Jevreja, podseća on, svega 47 je preživelo rat i svi su se preselili u Izrael. 

 

 

- Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova. Takođe, bio je i jedan od osnivača 21. SS divizije Skenderbeg koja je odgovorna za najmonstruoznija ubistva žena i dece, i ostala je zapamćena kao jedna od najozloglašenijih Hitlerovih SS jedinica, podseća Radojević. 

Navodi i da je skandalozna i još šokantnija namera da kuća tog zločinca bude korišćena kao "regionalni kulturni centar". 

- Pozivamo UNDP i EU da otkažu ovaj projekat i vrate se poštovanju izvornih vrednosti zbog kojih su Ujedinjene nacije i osnovane, napisao je Radojević.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike