Ekonomska saradnja Srbije i Španije na konstantnoj uzlaznoj putanji, trgovina beleži rekordne vrednosti: Vučić sa španskim privrednicima

03.11.2022

16:10

0

Sagovornici su se saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza

Ekonomska saradnja Srbije i Španije na konstantnoj uzlaznoj putanji, trgovina beleži rekordne vrednosti: Vučić sa španskim privrednicima
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Ekonomska saradnja Srbije i Španije je na konstantnoj uzlaznoj putanji, trgovina nam beleži rekordne vrednosti, a plasman srpske robe na špansko tržište je udvostručen. Postoji obostrani interes za daljim jačanjem privrednih odnosa, a potencijal je ogroman, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španije Marijom Rejes Maroto Iljerom, članovima delegacija Privredne komore Španije i Udruženja privrednika Španije, kao i sa predstavnicima brojnih španskih kompanija.

 

 

Sagovornici su se saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je već u prvih osam meseci 2022. godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine u iznosu od 811 miliona evra.

Predsednik Vučić je istakao činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u poslednjih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u poslednjih pet godina plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen i to, u najvećoj meri, zahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata.

Tokom sastanka konstatovano je da postoji obostrani interes za dalje unapređenje sveukupne ekonomske saradnje. S tim u vezi, predsednik Vučić je naveo domaću industriju nameštaja i poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju kao oblasti sa velikim potencijalom za izvoz u Španiju, pri čemu bi, kako je naglašeno, Španija mogla da postane i privredna spona između Srbije i zemalja Latinske Amerike, posebno u oblasti građevinske industrije.

Privrednici iz Španije pokazali su interesovanje za otvaranje pogona u Srbiji u oblasti tekstilne i odevne industrije, kao i za nastavak investiranja u obnovljive izvore energije, a kao perspektivne oblasti za dalju saradnju navedene su i saobraćajna infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam, sa fokusom na većoj promociji turističke ponude Srbije na španskom tržištu.

Predsednik Vučić je ukazao na to da postoji interes za većim učešćem španskih kompanija u investicionom aktivnostima u Srbiji uz konstataciju da se Španija sa uloženih 173 miliona evra,  u periodu od 2010. godine do danas, nalazi na 27 mestu stranih investitora. 

Predsednik Vučić iskoristio je ovu priliku da se još jednom zahvali premijeru Španije Pedru Sančezu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uputio mu poziv da ponovo poseti našu zemlju.

Nakon sastanka, u prisustvu predsednika Vučića potpisani su Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije, kao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Republici Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike