Petković se vanredno obratio javnosti: Kurti je danas srušio sve dogovoreno u Briselu

03.11.2022

14:58

0

Direktor Kancelarije za KiM poručio da će se narednih dana doneti odluke u interesu srpskog naroda

Petković se vanredno obratio javnosti: Kurti je danas srušio sve dogovoreno u Briselu
Petar Petković - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Povodom najnovije odluke Aljbina Kurtija da dužnosti bude razrešen direktor Direktorata Sever Nenad Đurić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se hitno javnosti.

On je poručio na početku obraćanja da je Aljbin Kurti razrešio direktora Direktorata Sever samo zbog toga što je stao u odbranu srpskog naroda na severu KiM. 

-Razlog je taj što je direktor Direktorata juče stao u odbranu i zaštitu policajaca koji su doneli odluku sa gradonačelnicima četiri opštine i Srpskom listom da ne izdaju nikakve pisane ukore vozačima KM tablica. Nema ničeg prirodnijeg od te odluke, jer time je hteo da sačuva nadležnosti regionalnog direktorata i da sačuva Briselski sporazum, bar kada je reč o policiji, rekao je Petković.

On je dodao da se Đuriću na teret stavljaju i sabotaža i poziv na otpor. 

Da podsetimo, Policijski inspektorat u Prištini preporučio je Kosovskoj policiji suspenziju Regionalnog direktora policije Severne Mitrovice Nenada Ðurića. Kako se navodi u saopštenju Policijskog inspektorata, Ðurić je osumnjičen da je počinio krivična dela "sabotaža” i "poziv na otpor". Dodaje se da će se, osim kriminalističke obrade, razmatrati i njegova administrativna odgovornost, prenosi Koha.

Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, Nenad Ðurić, juče je izjavio da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice, jer je ta odluka "politička i usmerena protiv srpske zajednice".

-U čemu je sabotaža i poziv na otpor kada je rekao da ne želi da učestvuje u progonu srpskog naroda. Šta je pogrešno što neće da učestvuje u odlukama Aljbina Kurtija koje su političke i koje imaju za cilj nasilne akte protiv Srba. Niko neće da zaustavlja svoje komšije koji prevoze svoju decu u škole ili prevoze bolesnike u sanitetima. Ovom odlukom Kurti hoće da pogazi sve što je dogovoreno u Briselu i to sam preneo gospodinu Lajčeku. Trenutno se odvija gaženje svega što je dogovarano u Briselu. Nema Kurti pravo da smenjuje direktora direktorata Sever jer njega biraju građani odnosno četiri gradonačelnika, dodao je Petković.

On pita šta je greška što je Đurić rekao da je Priština poslala protivpravno albanske patrole saobraćajne policije jer one nemaju šta da traže na severu KiM, oni su to uradili mimo saglasnosti i mimo direktorata.

-Šta je pogrešio što je rekao da se mimo znanja tog direktorata grade četiri baze u kopnenoj zoni bezbednosti gde nadležnost ima Kfor. Neće nijedan srpski policajac na severu KiM da nosi jaram Aljbina Kurtija. Oni tamo čuvaju javni red i mir, a ne da budu zloupotrebljeni od strane Prištine, čiji je cilj da se dovede srpski narod do prosjačkog štapa, da se istisne Srbija i protera naš narod sa vekovnih ognjišta. Mi zaista najozbiljnije upozoravamo međunarodnu zajednicu na nasilno ponašanje Aljbina Kurtija. Niti je ko reagovao od strane zapada, mentora onih koji su podržali kosovsku nezavisnost niti kada su juče albanske patrole došle na sever. Oni su hteli da nateraju naše policajce da izdaju ukore svojim komšijama, prijateljima, rođacima. Licemerje zapada se pokazuje da ne čine ništa da ukore Aljbina Kurtija. Skrenuo sam pažnju i gospodinu Lajčaku da je ovo sve kršenje sporazuma i da li uopšte imamo više o čemu da razgovaramo. Danas je sve sporazume srušio Aljbin Kurti, izričit je Petković.

Ljudi sa terena kažu da je ovo kap u prepunoj čaši, dodao je direktor Kancelarije za KiM poručivši da će se narednih dana doneti odluke u interesu srpskog naroda. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike