Srbija insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira: Dačić sa Hilom o bilateralnim odnosima i geopolitičkim pitanjima

01.11.2022

15:20

0

Dačić je naglasio posvećenost Srbije razvoju regionalne saradnje i dodao da očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta

Srbija insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira: Dačić sa Hilom o bilateralnim odnosima i geopolitičkim pitanjima
Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Unapređenje bilateralnih odnosa, energetska diversifikacija, evrointegracije Srbije i aktuelna geopolitička pitanja bile su teme današnjih razgovora ministra spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasadora SAD Kristofera Hila.

Dačić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i da ulaže dodatne napore kako bi se bilateralni odnosi sa SAD podigli na viši nivo i kako bi se unapredila saradnja u svim oblastima. Naglasio je posvećenost Srbije razvoju regionalne saradnje i dodao da očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta.

TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC
potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić

 

Dačić je istakao da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je zbog toga prepoznata kao pouzdan partner svima koji žele da iskreno i predano rade na zajedničkom evropskom putu.

Hil je ponovio podršku SAD Evropskoj Uniji u planiranoj integraciji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije Dačić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji ukazuje na dobre ekonomske odnose Srbije i SAD.

On je pozdravio jučerašnje razgovore privredne delegacije SAD i najviših zvaničnika Srbije o daljem jačanju ekonomske saradnje, strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za ulaganja u energetiku, sektor informaciono-komunikacionih i zelenih tehnologija.

TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC
ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

 

Sagovornici su se saglasili da treba uložiti sve napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine s obzirom da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

„Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira“, naglasio je Dačić.

Hil je istakao da će SAD sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike