Oštro saopštenje direktora Kancelarije za KiM: Petković reagovao na sramne postupke Kurtija!

02.11.2022

18:41

0

Srbi su još jednom pokazali da kada su složni i jedinstveni u odbrani svojih legitimnih građanskih i demokratskih prava, ističe Petković

Oštro saopštenje direktora Kancelarije za KiM: Petković reagovao na sramne postupke Kurtija!
Petar Petković - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije, koje je direktno iz Prištine na sever Kosova i Metohije poslao Aljbin Kurti, predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini, ocenio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

- Nema sumnje da je Aljbin Kurti svoje patrole poslao na sever KiM s ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe natera da se odreknu svojih KM tablica. O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir - naveo je Petković.

On ističe da u potpunosti razumemo i podržavamo donete zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu pokrajine, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste, koji su jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine u vezi sa procesom tzv. preregistracije.

- Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja - navodi Petković u saopštenju.

- Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice da je u tački devet Prvog briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu KiM i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine gde Srbi čine apsolutnu većinu - ističe direktora Kancelarije za KiM.

Zato pripadnici saobraćajne policije iz Prištine, naglašava Petković, nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever.

O ovom flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela, ističe Petković, obavestićemo i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije i zahtevati da se Kurtijevi policajci pod hitno povuku sa severa.

Kako naglašava, Srbi su još jednom pokazali da kada su složni i jedinstveni u odbrani svojih legitimnih građanskih i demokratskih prava, ali i osnovnog ljudskog prava na slobodu kretanja, nema te sile koja ih može slomiti, pogotovu kada je reč o nelegalnim prištinskim odlukama.

U potpunosti mora da prestane kršenje Briselskog sporazuma, jer nasilni i protivpravni akti Prištine, od upada ROSU na severu, preko izgradnje nelegalnih policijskih baza u zoni zelene linije, do slanja albanske saobraćajne policije, direktno ugrožava postojanje Regionalnog policijskog direktorata Sever i time obesmišljava čitav tok dijaloga u Briselu, kazao je direktora Kancelarije za KiM.

- Umesto suludih akcija Aljbina Kurtija, potrebni su nam mir i stabilnost, kao i poštovanje postignutih sporazuma. Nikakvo maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji, u najnovijem militantnom zanosu Aljbina Kurtija, Beograd neće dopustiti i zato je Prištini bolje da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa, jer sve mimo dijaloga vodi nas u neželjenom smeru, što Beograd nikako ne želi - zaključio je Petković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike