Dačić: Srbija je promenila "odnos snaga", Priština više nema glatku većinu u UN

31.10.2022

10:45

0

On je podsetio i na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nam nisu dali ni priliku ni predlog koji bi bio osnova za raspravu

Dačić: Srbija je promenila "odnos snaga", Priština više nema glatku većinu u UN
Ivica Dačić - Copyright Printscreen/Happy TV

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi ocenio je da Srbiju čeka "težak diplomatski hod", jer ako Kosovo uđe u međunarodne organizacije, kao što je UN, dobija državni status i time se pitanje da li ga mi priznajemo relativizuje.

Dačić je naveo da je Srbija promenila "odnos snaga" u Ujedinjenim nacijama kada je reč o broju zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

"U Generalnoj skupštini UN, od 193 članice, Kosovo ne može da dobije više od 83 glasa", rekao je Dačić i dodao da "tu ima različitih slučajeva", npr. "četiri zemlje jesu priznale, ali ne glasaju za Kosovo", a "ima zemalja koje menjaju stav na svakih šest meseci".

"Ali Priština nema više glatku većinu u UN, a pri tome odluka o članstvu u UN mora da prođe Savet bezbednosti i zato je za nas veoma važna pozicija Rusije i Kine, kako bi eventualno stavile veto", ocenio je Dačić.

On je naglasio kako zato govori da se "ne može odvojeno posmatrati" pitanje Kosova, Rusije, Ukrajine, Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija.

"I zato kažem da mora da postoji 'paket za Srbiju', koji bi pre svega polazio od Kosova, a mislim da takav paket u ovom trenutku ne postoji. Nismo dobili nikakav predlog koji bi bio osnova za razgovor", rekao je Dačić gostujući na TV Hepi.

On je podsetio i na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nam nisu dali ni priliku ni predlog koji bi bio osnova za raspravu.

"Oni kažu da je Briselski sporazum prevaziđen i da treba ići na novi, a nisu se ni potrudili da sprovedu stari. Prištinu neće nikakve posledice da stignu, a nama prete "batinama", istakao je Dačić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike