Fon der Lajenova najavila paket podrške za ceo Zapadni Balkan zbog visokih troškova energije

26.10.2022

21:49

0

Autor: 24sedam

Evropska unija pripremila je paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom, rekla je predsednica Evropske komisije

Fon der Lajenova najavila paket podrške za ceo Zapadni Balkan zbog visokih troškova energije
Tan2022-4-5_152814409_10 - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropska unija pripremila je paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom, izjavila je danas u Skoplju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.


Fon der Lajenova, koja je posetu Zapadnom Balkanu započela u Severnoj Makedoniji, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim da je EU obezbedila grantove u vrednosti od 80 miliona evra za tu zemlju kao vid hitne podrške budžetu.

- To će pomoći u suočavanju sa visokim troškovima energije za vaše građane i kompanije - rekla je fon der Lajenova i najavila da će u Severnu Makedoniju stići još sredstava, prenosi makedonska Telma.

 

 

Ona je na Tviteru ocenila da pregovarački proces sa Severnom Makedonijom dobija na zamahu i da je makedonski narod posvećen evropskim vrednostima.

- Sve ujedinjene političke snage mogu da ostvare cilj, za dobrobit građana. Sada je taj trenutak - poručila je Fon der Lajenova.

Nakon posete Skoplju, Fon der Lajenova će, kako je ranije najavljeno, sutra boraviti u Prištini i Tirani, a 28. oktobra na agendi su Srbija i Bosna i Hercegovina.


Posetu završava 29. oktobra u Podgorici, preneo je Tanjug.

Poruka Sunaku: Radujem se saradnji po pitanju rata u Ukrajini i klimi


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da je razgovarala telefonom sa novim britanskim premijerom Rišijem Sunakom i poručila da se raduje saradnji na pitanjima kao što su rat u Ukrajini i klimatske promene.

Fon der Lajen je na Tviteru navela da se raduje i saradnji na pronalaženju zajedničkih rešenja u okviru Protokola o Irskoj i Severnoj Irskoj, kojima će, kako je naglasila, biti obezbeđena stabilnost i predvidljivost.

- EU i Velika Britanija su strateški partneri - naglasila je predsednica Evropske komisije, koja je danas boravila u poseti Skoplju.

AP Photo/Frank Augstein

Protokolom o Irskoj i Severnoj Irskoj izbegava se "tvrda" granica između Irske i Severne Irske, čime se omogućava nesmetano funkcionisanje ekonomije na celom ostrvu i štite svi aspekti Sporazuma iz Belfasta iz 1988. godine, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Njime se osigurava celovitost jedinstvenog tržišta robe EU,

zajedno sa svim jamstvima koja ono nudi u pogledu zaštite potrošača, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i borbe protiv prevara i nezakonite trgovine.

Sporazumom iz Belfasta ili Sporazumom na Veliki petak Severnoj Irskoj se daje široka autonomiju u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, a Republici Irskoj mogućnost da, u skladu sa Sporazumom, iznosi svoje stavove i predloge vezano za ovaj entitet i ostrvo.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike