Zamenik Lavrova poručio: Srbija pod neviđenim pritiskom, postoji opasnost od sukoba u BiH

15.10.2022

10:41

0

Nameravamo da učinimo sve da rusko-srpska saradnja nastavi da bude primer međudržavnih odnosa u savremenom svetu koji se menja, istakao je Gruško

Zamenik Lavrova poručio: Srbija pod neviđenim pritiskom, postoji opasnost od sukoba u BiH
Aleksandar Gruško - Copyright Profimedia

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da se Srbija nalazi pod do sada neviđenim pritiskom koji izlazi iz okvira civilizovanog odnosa između država.

- Odlično znamo pod kakvim se sada pritiskom bez presedana nalazi Srbija. Taj pritisak izlazi iz okvira civilizovanog ponašanja između država, ali mi cenimo to što srpsko rukovodstvo radi u skladu sa nacionalnim interesima - rekao je Gruško za medije.

Profimedia
 

On je konstatovao da se nastavlja saradnja između dve zemlje u ključnim oblastima – nafta, gas i visokotehnološki sektor.

- Nameravamo da učinimo sve da rusko-srpska saradnja nastavi da bude primer međudržavnih odnosa u savremenom svetu koji se menja - istakao je Gruško.

Postoji opasnost od sukoba u BiH

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije situacije u Bosni i Hercegovini, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

- Novi sukob u Evropi nije ni u čijem interesu - rekao je ruski zvaničnik.

On je naglasio da je Rusija uvek polazila od toga da je potrebno prekinuti sve geopolitičke igre u tom regionu i dopustiti državama da same biraju svoju sudbinu.

Banja Luka/Youtube /printskrin/Robert Dacešin
 

- U tom smislu, naravno, Bosna i Hercegovina se nalazi u prilično ranjivom položaju, i mi smo zbog toga zabrinuti, jer još jedan sukob u srcu Evrope nije ni u čijem interesu, ali očigledno postoje krugovi za koje bezbednosni interesi ne predstavljaju ništa, najvažnije je nastaviti borbu za svetsku hegemoniju i sprečavati države da načine slobodan izbor - rekao je on.

Kako je dodao, Zapad gleda na region Zapadnog Balkana kao na polje geopolitičke borbe sa Rusijom.

Za pobede NATO niko ne zna

Komentarisao je i nedavnu izjavu šefa NATO Jensa Stoltenberga o tome da pobeda Rusije u Ukrajini znači poraz Alijase.

- Što se tiče poraza i pobeda Alijanse. Pobede mi nisu poznate, nikome nisu. Ali, za rezultate socijalno-političkih, geopolitičkih konstrukcija vojnih intervencija NATO znaju svi. To je razvaljeni Balkan, razorena Libija i Sirija, pa i Avganistan, za stanje u toj zemlji NATO je snosio odgovornost više od 12 godina, a koji je predat ‘međunarodnoj zajednici’ u stanju u kom se sada nalazi - rekao je Gruško.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike