Zapad razvija planove za nuklearnu krizu: Posle Putinovog govora počeli da razvijaju sistem

15.10.2022

11:38

0

Iako ruski predsednik nije pomenuo atomske bombe, zapadni mediji preformulisali su njegove reči da će se Moskva „braniti svim sredstvima"

Zapad razvija planove za nuklearnu krizu: Posle Putinovog govora počeli da razvijaju sistem
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zapadne vlade sastavljaju planove da izbegnu paniku među svojim građanima ukoliko se nuklearno oružje upotrebi u Ukrajini, objavila su dva velika britanska medija.

Navodne pripreme dolaze u trenutku kada zvaničnici NATO podstiču spekulacije o toj mogućnosti i ponavljaju upozorenja da će se Moskva suočiti sa "teškim posledicama" ako baci bombu.

Upitan da li postoje opcije i krizni planovi za rešavanje posledica nuklearne detonacije u istočnoj Evropi, neimenovani zapadni zvaničnik potvrdio je da su takvi planovi u toku, prema izveštajima Tajmsa i Gardijana.

- Kao što biste očekivali, vlada sprovodi razborito planiranje za niz mogućih scenarija, a to je jedan od njih - rekao je zvaničnik novinarima u petak, misleći na nuklearni udar.

Dok je zvaničnik ponudio još nekoliko detalja o tome šta bi te opcije podrazumevale, u izveštajima se spekuliše da bi se mogli deliti leci kako bi se građani informisali „kako da prežive nuklearni napad“ ili da bi se izbegla panična kupovina.

Ono što je britanski Telegraf opisao kao „nuklearni rat reči“ između Rusije i Zapada počeo je prošlog meseca, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će Moskva upotrebiti „sva sredstva“ koja joj stoje na raspolaganju ukoliko teritorijalni integritet Rusije bude ugrožen. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odlučili su da tu izjavu protumače kao „prikrivenu pretnju“ za razmeštanje nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini.

AP Photo/Bernat Armangue
Jens Stoltenberg

- Putin zna da će, ukoliko upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, to imati teške posledice po Rusiju - rekao je u sredu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Britanski ministar odbrane Ben Volas ponovio je slično u četvrtak, izjavivši da bi, „ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje, posledice bile ozbiljne“, prekorivši francuskog predsednika Emanuela Makrona što je previše otkrio kada je rekao da Pariz neće odgovoriti sopstvenim nuklearnim arsenalom. .

Otprilike u isto vreme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da bi svaki nuklearni napad na Ukrajinu izazvao snažan odgovor Zapada, koji bi doveo do „uništenja“ ruske vojske - ali je takođe priznao da to neće biti „nuklearni odgovor“.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da bi sukob u Ukrajini mogao da dovede do „armagedona“ tokom demokratskog prikupljanja sredstava prošle nedelje, dodajući da su nuklearne tenzije na najvišem nivou od vrhunca hladnog rata 1960-ih.

Profimedia
Nuklearne rakete

Bajdenovi komentari izazvali su izvesnu uzbunu među Amerikancima, ali su ubrzo usledila pojašnjenja Bele kuće i Pentagona da, u stvari, nema obaveštajnih podataka ili naznaka da je „Putin doneo odluku da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini ili da je učinio bilo šta da se približi procesu donošenja takve odluke".

U međuvremenu, Poljska, glavni snabdevač Kijeva oružjem u borbi protiv ruskih snaga, predložila je Vašingtonu da proširi svoj program razmene nuklearnog oružja i da postavi bojeve glave na njihovu teritoriju kako bi služile kao sredstvo odvraćanja. Predsednik Andžej Duda i zamenik premijera Jaroslav Kačinski izneli su takav predlog poslednjih meseci.

Ruski zvaničnici više puta su izjavljivali da nuklearni rat nikada ne treba voditi, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u avgustu jasno stavio do znanja da Moskva ne razmišlja o nuklearnom udaru na Ukrajinu, s obzirom na to da nema ciljeva koji bi opravdavali tako drastične mere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike