Međunarodni faktori ostaju nemi na njihove apele: Opština Zubin Potok angažovala advokata zbog uzurpacije zemljišta Srba

29.09.2022

11:14

0

Provokacije i demonstracija sile jedinica policije iz Prištine na severu KiM intenzivirane su početkom 2022. godine

Međunarodni faktori ostaju nemi na njihove apele: Opština Zubin Potok angažovala advokata zbog uzurpacije zemljišta Srba
Zubin Potok, Kfor, arhivska fotografija - Copyright Profimedia

Rukovodstvo opštine Zubin Potok pre nekoliko dana angažovalo je advokata Nebojšu Vlajića, koji će svim pravnim sredstvima pomoći građanima čiju zemlju su bespravno uzurpirale tzv. Kosovske specijalne policijske jedinice, za gradnju baze u ovoj opštini.

Ovo je poslednji u nizu koraka koji je opština Zubin Potok povukla s ciljem da svojim sugrađanima pomogne kako bi se zaštitili od jednostranih poteza vlasti u Prištini, koja pokušava da im otme zemlju za gradnju baze, podseća Kosovo onlajn.

Kako za Kosovo onlajn kažu u ovoj opštini, od jula kada su od građana dobili informaciju o bespravnoj gradnji i otimanju zemlje, povukli su niz koraka da zaštite prava i interese meštana naselja koja su na udaru.

U međuvremenu su privremene prištinske institucije nastavile radove na izgradnji baze, a opštini Zubin Potok svakodnevno se javljaju uznemireni građani.

Gradonačelnik Srđan Vulović i opština obratili su se zvanično i Kforu da stane u zaštitu oštećenih građana i u potpunosti ispuni svoju misiju dok su od ambasade SAD u Prištini i misije EU na Kosovu zatražili da spreče „terorisanje srpskog stanovništva“ u ovoj opštini.

"Gradonačelnik Vulović je 26. septembra održao novi sastanak sa vlasnicima privatnih parcela koje su proglašene parcelama od javnog značaja i u prisustvu advokata Nebojše Vlajića iz Kosovske Mitrovice odlučeno je da vlasnici upute prigovor Vladi, a troškove postupka će snositi Opština Zubin Potok", objašnjavaju u ovoj opštini.

Kako su potvrdili iz opštine Zubin Potok, provokacije i demonstracija sile jedinica policije iz Prištine na severu Kosova i Metohije, tačnije u Zubinom Potoku intenzivirane su početkom 2022. godine, a svi međunarodni faktori ostaju nemi na njihove apele.

Građani su, kao i čelnici opštine, čekali odgovore na ranije upućene dopise i žalbe, ali umesto zabrane radova iz Prištine su dobili ćutanje, a na terenu se nastavilo sa uzurpacijom zemljišta i sprečavanjem slobode kretanja lokalnog stanovništva, prenosi Kosovo onlajn.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike