Kurti opkoljava sever i čeka signal da krene u rat: Evo kako izgledaju albanske baze na KiM

28.09.2022

13:08

0

Jedna od baza je u selu Košutovu, gde je posle rata 1999. obučavano krilo terorističke ANA, dok u drugoj na Brankovom brdu, blizu Gazivoda, do zuba naoružani specijalci presreću lokalne Srbe

Kurti opkoljava sever i čeka signal da krene u rat: Evo kako izgledaju albanske baze na KiM
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nakon najnovijeg pretećeg poteza prištinske privremene vlasti, koja je otela deset hektara zemlje za izgradnju policijske baze u blizini sela Rovci, odnosno Jasenovika, na brdu Stojiće u opštini Zubin Potok, Aljbin Kurti juče je ponovo pomenuo mogućnost rata sa Srbijom, pojačavši tako neizvesnost i tenzije, naročito na severu pokrajine.

Premijer privremenih institucija u Prištini doneo je odluku da otme parcele žitelja sela Jasenovika uz pokušaj objašnjenja da je ta zemlja „potrebna” zbog „realizacije infrastrukturnih projekata od javnog interesa”, što je skupština Kosova i potvrdila, i na sve to optužio je Srbiju da planira da izazove sukob. A taj „javni interes” i otimačina zemlje od strane Prištine u svrhu su izgradnje četvrte policijske baze koja za poslednjih više od mesec dana niče na prostoru severa pokrajine, piše Politika.

Na Brankovom brdu su teške mašine, građevinska mehanizacija, dok Srbe iz ovog dela Ibarskog Kolašina koji krenu put svojih zabrana presreću specijalne maskirane jedinice policije s uperenim puškama. Baza se gradi na samo kilometar od brane Gazivode, iako su nedavno specijalci kosovske policije, prvenstveno Rosu, sagradili još jednu, nedaleko od administrativnog prelaza Kosmeta sa centralnom Srbijom, u Brnjaku.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Da Priština demonstrira silu, a Kfor ćuti, pokazalo se prošle subote kada su pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koje Priština vidi kao „vojsku Kosova”, mimo svih dogovora i bez pristanka gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom, upali na teritoriju Zubinog Potoka, kršeći sporazum o kretanju ove formacije, postignut 2013. godine u Briselu.

Kfor saopštava da „niko od predstavnika KBS-a nije tražio dozvolu”, što Srbi tumače kao prećutni dogovor predstavnika NATO misije sa do zuba naoružanom formacijom KBS-a, naslednicom terorističke UČK. Pomenute dve baze u Ibarskom Kolašinu izgledaju kao vojne, a ne policijske, i namenjene su stezanju obruča i opkoljavanju severa Kosmeta, gde su žitelji opština Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka već na puškometu specijalnih jedinica Rosu. Druge dve baze se nalaze u opštini Leposavić, u dva od tri albanska sela podno kopaoničkih visova. Jedna od njih je novoizgrađena i smeštena u selu Šaljska Bistrica, do koje se stiže novim asfaltnim putem, s magistralnog, koji vodi iz pravca Prištine, preko Kosovske Mitrovice i Leposavića, dalje ka centralnoj Srbiji.

Druga baza u ovom delu severa se nalazi u selu Košutovu, gde je odmah posle rata 1999. godine obučavano krilo „albanske nacionalne armije” (ANA), koja je proglašena terorističkom nakon miniranja nadvožnjaka u selu Lozištu, u mesnoj zajednici Banjska, a pripada opštini Zvečan. Naime, tadašnji šef Unmika Mihael Štajner proglasio ih je „terorističkom organizacijom” pošto je ANA javno priznala da stoji iza miniranja nadvožnjaka gde je podmetnuto 100 kilograma trinitrotoluola (TNT) i gde su zbog nestručnog rukovanja eksplozivom poginula dvojica pripadnika ove terorističke organizacije.

Kako se tada čulo, smrtno su stradali Islam Beriša i Hamzi Behrami, pripadnici kosovskog zaštitnog korpusa (KZK), koji će kasnije da „preobuče” naziv u KBS, kao što je iz navodno demilitarizovanog UČK nastao KZK. Zbog ovog terorističkog napada, koji je samo pukom srećom prošao bez srpskih žrtava s obzirom na to da se dogodio u jutarnjim satima kada je ova deonica, kičma Kosmeta sa centralnom Srbijom, jako frekventna, Unmik je smenio dvojicu komandanata u KZK, ali oni nikad nisu procesuirani. Ubrzo je i Amerika ANA proglasila terorističkom, a posle ovog napada o njima se više ništa nije čulo. U selu Košutovu, do kojeg se takođe stiže s magistralnog puta, nalazi se i heliodrom koji služi za potrebe Kfora.

24sedam/Goran Sivački
 

 

 

Ne bi trebalo prenebregnuti ni činjenicu da se iz atara ova dva sela, koje je povezano i sa Ceranjskom Rekom, a nastanjeni su isključivo Albancima, kao na dlanu vidi magistralni put, ali i veći broj sela u opštini Leposavić, gde su Srbi danonoćno na nišanu albanskih ekstremista, a sada Rosu, koja nesmetano zalazi čak i u najzabačenije leposavićke zaseoke. Pored tri, odnosno četvrte baze koju gradi Priština, a zemlje Kvinte svesno zatvaraju oči, postoji i baza pogranične policije nadomak administrativnog prelaza Jarinje, na mestu gde je nekada bio stari punkt, odnosno baza Kfora.

Osim pograničnih policajaca, koji su dopremili nove kontejnere i zagradili se visokim betonskim zidom, poznato je da su tu stalno i specijalci Rosu, ali i FIT jedinice koja je osposobljena za „prva i brza delovanja”. Sumnja se i da se u vojnoj bazi u Popovačkom polju, na kilometar i po od centra Leposavića, nalaze i pripadnici Rosu, kao i KBS, koji se „kriju pod uniformom NATO-a”. Ovo je jedina preostala vojna baza na severu Kosmeta, u kojoj je sada najveći broj američkih marinaca koji, inače, odnedavno danonoćno dežuraju nadomak baze, na proširenju uz sami magistralni put.

U takvoj atmosferi Srbi s neizvesnošću iščekuju 1. novembar, kad je po Prištini krajnji rok za preregistraciju automobila sa srpskih na kosovske tablice, a da li će Priština pokušati neku novu „Oluju” i da li je rat na pomolu, pokazaće dani koji dolaze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike