Lajčak sa Nemcima skicira statut ZSO?

29.09.2022

07:16 >> 14:38

0

Pomenuti dokument navodno nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa

Lajčak sa Nemcima skicira statut ZSO?
Severna Kosovska Mitrovica Tan2022-8-17_12368193_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pišu "Večernje novosti."

Kako taj list saznaje iz diplomatskih krugova, u utorak je s tim ciljem u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO i međunarodnih misija u pokrajini, kao i nemačke diplomate.

Njima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge.

Pomenuti dokument, kako saznaju Novosti, nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom privremenih prištinskih institucija i srpskom vladom, a da se "potom podeli i sa trećom stranom", ali nije precizirano sa kojom.

Prema pisanju Novosti, da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES-a direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.

Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili "Fridrih Ebert" i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.

Dve organizacije demantovale da rade na izradi Statuta ZSO

Nemačka fondacija Fridrih-Ebert-Štiftung i Evropski institut za mir negirali su informaciju da im je poverena izrada statuta Zajednice srpskih opštins (ZSO).

"Naše organizacije nisu dobile zahtev niti mandat od specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka, nemačke vlade ili bilo koje druge stranke za izradu statuta ZSO", navodi se u saopštenju tih organizacija, prenosi Koha.

Dodaje se da su rasprave o tom pitanju bile interne, zasnovane na javno dostupnim informacijama o temama od javnog interesa, što je posebno pravo civilnog društva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike