Nedelja usred srede: Nezapamćeni pritisci EU na Srbiju, govorom u UN Vučić branio međunarodno pravo, pripreme za popis

28.09.2022

18:08

0

Evroatlantski moćnici iskoristili su banalan razlog da pojačaju pritisak na Vučića da uvede sankcije Rusiji

Nedelja usred srede: Nezapamćeni pritisci EU na Srbiju, govorom u UN Vučić branio međunarodno pravo, pripreme za popis
nedelja usred srede - Copyright Tanjug/Tara Radovanović/AP Photo/Jason DeCrow/Darko Vojinović

Protekle nedelje svedočili smo najbrutalnijim pritiscima na Srbiju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se 8. oktobra obratiti javnosti povodom trenutne situacije i budućih koraka.

Govor predsednika Srbije na Generalnoj skupštini UN, tokom kojeg je branio međunarodno pravo ukazujući na dvostruke standarde najvećih svetskih sila, bio je jedan od najgledanijih.

U subotu u Srbiji počinje popis stanovništva.

Neprimeren napad

Srbija je protekle nedelje, nakon govora predsednika Vučića na Generalnoj skupštini UN, ali i potpisivanja protokolarnog sporazuma srpskog i ruskog ministarstva spoljnih poslova, bila na meti brutalnih napada pre svega zvaničnika EU, ali i Amerike. Evroatlantski moćnici iskoristili su banalan razlog da pojačaju pritisak na Vučića da uvede sankcije Rusiji. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil priznao je, ipak, da u potpisanom dokumentu nema ničega spornog. Ostali nisu.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
 

 

Povodom celokupne situacije, predsednik Vučić najavio je da će se 8. oktobra obratiti javnosti, koju će obavestiti o trenutnoj situaciji i narednim koracima države.

Vučićev govor u UN jedan od najgledanijih

U govoru koji je održao na Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije branio je međunarodno pravo, ukazujući kako svetski moćnici imaju dvostruke aršine, te dok brane teritorijalni integritet Ukrajine, gaze teritorijalni integritet Srbije.

- Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene bezbednosnu arhitekturu sveta i ugroze uspostavljeni međunarodnopravni poredak. Ovako teška vremena zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija - rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, situacija u svetu se može rešiti samo pridržavanjem osnovnih povelja Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava.

U subotu počinje popis

U Srbiji u subotu počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do kraja oktobra.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a na tri nije obavezno dati odgovor, i to: nacionalna pripadnost, veroispovest i maternji jezik. Najveća inovacija u ovom popisu je elektronsko popisivanje.

Svi popisivači će imati legitimaciju Republičkog zavoda za statistiku i ovlašćenje. Onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne, koje su u rasponu od 20.000 do 50.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike