Vučić se obratio javnosti iz Njujorka: Svaki put kad pomenemo Kosovo sve smo dalji od Evropske unije (VIDEO)

23.09.2022

16:55

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije učestvuje na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Vučić se obratio javnosti iz Njujorka: Svaki put kad pomenemo Kosovo sve smo dalji od Evropske unije (VIDEO)
collage_maker-23-sep-2022-06.51-pm_0 - Copyright Foto: Printskrin/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za srpske medije iz Njujorka o rezultatima posete SAD i učešću u Generalnoj skupštini UN, ali i odnosu Srbije prema Rusiji. Takođe se osvrnuo na vesti da Aljbin Kurti dovlači tešku artiljeriju na teritoriju Kosova i Metohije.

Vučić se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Kazao je da je sa Lavrovom razgovarao o energetici i da mu je zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

- Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, energetici i zahvalio sam se na podršci teritorijalnom integritetu Srbije - rekao je Vučić.


Govoreći o tome da se situacija u svetu komplikuje i da će biti sve gore on je rekao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali da su morali zahtev da povuku jer je stigla zabrana.

- Toga nikada nije bilo - rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše pozive da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti UN Vučić je rekao da postoji više opcija i da se razrađuju.


- Jedna je da se Rusiji ograniči pravo veta i za to je potrebna dvotrećinska većina Generalne skupštine. Srbija za to neće glasati. Mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravno-formalni sukcesor SSSR-a. Ako se to desi, to će biti rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka -  rekao je Vučić i dodao da je za obe odluke potrebno da Kina bude uzdržana.

- Uveliko se razrađuju planovi po tom pitanju, a za nas bi to bila katastrofa - rekao je Vučić.

"Kurti tražio tešku artiljeriju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka, odakle je poručio da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od strane Britanije i Amerike.

- Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože. Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo. Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle - rekao je on.

Profimedia
 

Vučić dodaje da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

- Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja - kaže predsednik.

On je poručio novinarki Pinka da, ako bude izjavio da nećemo ići u EU zbog Kosova, ona sutra neće primiti platu.

- Prvi Željko Mitrović će da izgubi sve od Proktor i Gembla i svega ostalog. Ili tražite od mene da im kažem da me baš briga za Kosovo. Zašto to sebi radimo. Pustite nas da se snalazimo i vrdamo. I kada moram tako da kažem, ja ne shvatam da ljudi to ne razumeju. Mi nismo ni Amerika ni Rusija. Zaboravite svoje maštarije da smo Nemačka, Rusija ili SAD. Mi ne određujemo kuda svet ide. Mi se nećemo odricati našeg teritorijalnog integriteta, i nastavićemo naš evropski put - jasno je rekao Vučić.

Razgovarao sam sa mnogim liderima

Vučić je rekao da je sinoć bila neformalna večera na kojoj je razgovarao sa mnogim liderima. Dodaje da se razgovaralo o različitim temama.

 

- Razgovarali smo sa šeficom MMF-a o aranžmanima, ona je rekla da će ova zima biti jako teška, a da će sledeća biti još mnogo teža. Mnoge zemlje će, rekla je nestati sa radara finansijske stabilnosti - rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da radi na daljem rastu.

- Važna nam je američka podrška zbog ekonomskih reformi. S druge strane, situacija se komplikuje, svet više nikada neće biti isti.

Podsetimo, Vučić je u sredu govorio na Generalnoj debati svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

Mi smo uvek kupovali struju

Upitan da li postoji šansa da Srbija od MMF dobije novi "stend baj" aranžman, predsednik kaže:

- Nadam se da hoćemo, to bi značilo dodatnu sigurnost i za kupovinu energenata. Da kažem neznalicama, mi smo uvek kupovali struju.

- Bezbroj je briga i problema, ali uspećemo. Naša zemlja će opstati. Gledaćemo da preživimo uz što manje muka za građane.

Ko ubije decu, mora da odgovara


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da im očigledno nisu bitna srpska deca, koja su ubijena.

- To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje nije moglo da se održi pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresovani za decu, jer su to srpska deca pa njihovo ubistvo za njih nije šteta, i razumljivo je da za taj zločin mora da se sudi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su deca, deca, bez obzira na nacionalnost - ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da sva deca imaju „okice, rukice, nogice, i da kada ih neko ubije tražimo da neko mora da odgovara“.

- Međutim, to je valjda ta demokratska demokratija, pravo i pravda - konstatovao je on.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike