Pred nama je ključnih šest meseci: Vučić se obratio javnosti iz Njujorka

19.09.2022

13:31

0

"Imali smo nezvanične susreta sa privrednim akterima. Sastanke danas imamo na svakih 20-30 minuta", rekao je predsednik Vučić

Pred nama je ključnih šest meseci: Vučić se obratio javnosti iz Njujorka
Aleksandar Vučić TV Pink printscreen 1 - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji od juče boravi u Njujorku, gde će do 23. septembra učestovovati na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obratio se javnosti.

On je saopštio da je posle rasprave u okviru delegacije odlučio da na sednici u UN govori na engleskom jeziku, jer je važnije ko može da nas čuje, a mnogi, kad nije na engleskom ili francuskom, sa manje pažnje slušaju. Dodao je i da je vreme velikih tenzija.

- Sadržaj je, ipak, najvažniji i govor sam podelio u pet tačaka. Govoriću o poštovanju međunarodnog prava, odnosno nepoštovanju u slučaju Srbije. Zelenski će govoriti oko pola šest popodne, posle njega ću govoriti. Pa će verovatno pratiti sa pažnjom šta ćemo i na tu temu govoriti. Imali smo nezvanične susreta sa privrednim akterima. Sastanke danas imamo na svakih 20-30 minuta - kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je danas razgovarao sa kongresmenkom Klaudijom Teni, kopredsedavajućom srpskim kokusom u Kongresu SAD i članicom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

- Sjajna žena, razgovarali smo kako da kongresmene dovedemo u Beograd. Objasnio sam joj situaciju oko KiM - naglasio je Vučić, a zatim se osvrnuo na najave u pojedinim medijima da se nalazi u političkoj ofanzivi u Njujorku.

- Ja nisam ovde u političkoj ofanzivi, ja radim svoj posao, drugi su u ofanzivi prema Srbiji. Ja samo radim ono za šta su me izabrali građani Srbije i za šta me plaćaju. Ovde je ceo svet, 150 kraljeva, predsednika država, ili predsednika vlada - rekao je predsednik Vučić.

Tv Pink Printscreen
 

 

On je ocenio i da će se u narednim mesecima napraviti ključne razlike između Nemačke i ostatka Evrope.

- Mislim da mi ne razumemo dovoljno šta se to dešava i šta je pred nama. Pred nama je ključnih šest meseci u kojima se prave razlike. U kojima će biti oni koji su preživeli jedva, sa malim šansama za uspešan napredak u budućnosti, oni koji su preživeli, ali teško oslabljeni, i oni koji su preživeli udarce, ali su isplivali kao najjači od svih. To će napraviti dodatne razlike između Nemačke i ostatka Evrope, Nemačka će otići u nebesa bez obzira na sve probleme, imaju najjaču privredu. Oni mogu da bacaju pare, figurativno govorim naravno - rekao je predsednik.

Vučić je poručio da zato moramo da vodimo računa da sačuvamo zaposlenost.

-Još kad otvorite neku novu fabriku je izuzetan uspeh. Nezaposlenost je minimalna. Da li ćemo moći da izdržimo... Veliki su problemi. Mi imamo suficit, zbog većih prihoda, ali imamo i rashode veće zbog energetske situacije i skoka cena zbog kupovine nafte, gasa i struje. Srećom pa imamo stabilne javne finanasije. Ne znam da li bismo imali šansu da preživimo. Ovako je neizvesno, rekao je Vučić.

On je dodao da vidi šansu da se izvučemo.

-Uvek se to vidi i na životnom standardu i svemu. Pitanje je može li to država da podnese. Toliko smo ulagali, dizali rezerve. Pa sad treba sve da potrošimo valjda... Čekamo od Erdogana vesti. Da mi javi hoće li propustiti deo struje koje smo dogovorili sa Ilijevim. Ako to uspemo, to je važna stvar za nas i verujem da smo time dodatno osigurali snabdevanje za naše građane. Sve više se govori o nestašicama hrane. Nama nude stotine miliona da kupe hranu, mi to ne možemo da isporučimo, moramo da čuvamo za sebe. Ogromni su problemi, rekao je Vučić.

Komentarisao je predsednik i o takozvanom novom okviru sporazuma, koji je objavio Albanijan post, da će Srbija imati finansijsku podršku ukoliko prihvati novi sporazum kojim bi prihvatila nezavisnost Kosova, u protivnom će biti izolovana.

- Kada su bili Lajčak, Pletner i Bono razgovarali smo, doneli su neki papir koji sam odbio da primim. Pročitao sam, ali ga nisam primio. Jasno je da nije došlo do objavljivanja od srpske strane. Da li je tačno ili nije, znam šta su bile ideje. Neke od ideja, o tim idejama sam slušao, dovoljno sam iskusan znao sam da ne treba da uzmem taj papir. Čekaju da uzmem taj papir, rekao je Vučić.

Ne postoji šansa da pustimo Kosovo u Ujedinjene nacije.

-Nastaviće se pritisci. Moramo da vodimo računa o svemu. Oni su postavili stvari prilično jasno. Postavljen je zid, ili si sa ove ili one strane njega. Predstoje nam teški pritisci i po pitanju energetske bezbednosti i proizvodnje hrane. Šta da radite, nismo se rodili na nekom mirnijem mestu, već na raskršću, rekao je Vučić i dodao prihvatili ili ne biće problema. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike