Ako se do sada nije zaratilo, sad će! Pelosi za vikend u poseti Jermeniji

15.09.2022

20:22

0

Autor: 24sedam

Ako se do sada nije zaratilo, sad će! Pelosi za vikend u poseti Jermeniji
nensi-pelosi - Copyright Saul Loeb, Pool via AP

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetiće Jermeniju ove sedmice, piše list „Politiko“, pozivajući se na izvore.


- Predsedavajuća Nensi Pelosi otputovaće u Jermeniju ovog vikenda kako bi izrazila podršku zemlji koja vodi smrtonosnu bitku sa Azerbejdžanom. Očekuje se da će se sastati sa premijerom Nikolom Pašinjanom u Jerevanu, kao i sa drugim vladinim zvaničnicima - piše list.

Kako je precizirano, Pelosi će otputovati u Jermeniju zajedno sa kongresmenkom Džeki Spejer.
U prestonici Jermenije i večeras se održavaju protesti na kojima okupljeni zahtevaju ostavku Vlade premijera Jermenije Nikola Pašinjana. Takođe optužuju vlast za izdajničku politiku po pitanju Nagorno-Karabaha i tvrde da vlast namerava da potpiše neravnopravan sporazum sa Azerbejdžanom.

Da podsetimo, Pelosi  je u avgustu postila Tajvan posle čega je došlo do velikih vojnih vežbi u kini i prekida diplomatskih odnosa sa SAD.

Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP)
 

Odlaskom na ostrvo predsedavajuća Predstavničkog doma SAD prekršila je nekoliko ugovora, tvrdi kineski diplomata.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i posete visokih ameirčkih zvaničnika Pekingu šalju signal da ostrvo želi nezavisnost uz pomoć stranih partnera.

Sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana

Sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana počeli su u utorak tokom noći. U Jerevanu je saopšteno da je granatirano nekoliko pograničnih oblasti. Istovremeno, Baku saopštava da su jermenski vojnici gađali pozicije azerbejdžanske vojske na granici. Jerevan je optužen da namerava da prekine mirovni proces.

Obe strane su saopštile da imaju gubitke među svojim vojnicima. Nakon toga su dve države dogovorile da obustave vatru.


Šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin je za Sputnjik rekao da je primirje postignuto zahvaljujući naporima Rusije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike