Završen sastanak Vučića i predsednice Mađarske: Predsednik Srbije - naši odnosi su na najvišem nivou, hvala i Katalin na tome (FOTO/VIDEO)

09.09.2022

10:08 >> 10:20

0

Autor: 24sedam

Ceremonija svečanog dočeka predsednice Mađarske ispred Palate Srbija počela je u 10 časova

Završen sastanak Vučića i predsednice Mađarske: Predsednik Srbije - naši odnosi su na najvišem nivou, hvala i Katalin na tome (FOTO/VIDEO)
aleksandar vucic kzs tanjug (3) - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednica Mađarske Katalin Novak boravi danas u zvaničnoj poseti Beogradu, gde ju je ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučic i Novak predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Novak su vodili razgovor u četiri oka, a zatim će uslediti i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Obraćanje nakon sastanka Vučića i Novak

Vučić je nakon sastanka rekao da je trgovinska razmena između Mađarske i Srbije dostigla najveću stopu od svih zemalja. Dodaje da je ona četvrti trgovinski partner Srbije.

- Naši odnosi su na najvišem nivou, hvala i Katalin na tome. Naša saradnja je toliko napredovala i politična i ekonomska - kazao je Vučić.

Kako kaže, između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo.

- Do kraja 2025. godine verujemo da će biti završena brza pruga Beograd - Budimpešta i za 2 sata i 45 minuta možemo stići do centra Budimpešte - kazao je predsednik Srbije.

On se zahvalio Katalini Novak koja pruža podršku na "evropskom putu" Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

- Hvala Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladišta, što ćemo zimu moći lakše i spokojnije da dočekamo, što ne bi mogli bez podrške predsednice Novak i premijera Orbana - kazao je Vučić.

- Sve što radimo, sve puteve koje radimo, koje gradimo, sve to ne vredi ako nemamo kome da ostavimo - zaključio je Vučić dodajući da na tom polju moramo da učimo od Mađarske.

Nakon Vučića se javnosti obratila predsednica Mađarske Katalin Novak.

Novak se zahvalila predsedniku Vučiću i na saradnji kada su migranti u pitanju.

- Evropskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zato ćemo mi svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije EU, kao i ostalih zemalja Zapadnog balkana - rekla je Novak.

- To što danas imamo ovako dobre odnose to može da bude i prirodno za nas, ali se samo po sebi ne podrazumeva. To što danas živimo u miru i što Mađari u Srbiji mogu da žive mirno, kao i Srbi u Mađarskoj, kao i to što se rukovodioci dve zemlje slažu i sarađuju, to nije nešto što se podrazumeva samo po sebi. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću što se zalagao za to i da dostignemo nivo koji nismo mogli da imamo ranije - kazala je Novak.

- Razgovarali smo i o poteškoćama koje predstoje i regionu i celom svetu. Ovo nije jednostavan period. Pomenula bih rat u Ukrajini, sankcije, energetsku krizu koja je posledica sankcija, ima posledica i u Srbiji i u Mađarskoj i šire. Rat će se po procenama odužiti i zato uvek naglašavamo značaj mira - rekla je ona.

Katalina Novak je ukazala i na demografske probleme i potvrdila predsednikove reči da će dve zemlje sarađivati rešavajući ovo pitanje.

Novak je govorila i o sankkcijama Rusiji te kaže da su posledice sankcija više pogodile Evropu.

- Cene rastu, dakle, oni koji su uveli sankcije, računali su da će ozbiljnije pogoditi Rusiju, što se nije dogodilo - kazala je Novak.

Ističe da razume što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da je to pravo suverene zemlje da odluči da li je spremna da uvede sankcije ili ne.

Sastanak i sa premijerkom Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12:15 sati u Palati Srbija, najavljeno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Novak će u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Kako su ranije najavili mađarski mediji, Novak će se tokom posete Srbiji sastati i liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i otvoriće Mađarski učiteljski fakultet u Subotici koji radi u okviru Univerziteta u Novom Sadu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike