Kraljica Elizabeta je pre 70 godina krstila jednog Srbina: Emotivni oproštaj na društvenim mrežama (FOTO)

08.09.2022

20:37

2

Autor: Dejan Ćirić

Aleksandar Karađorđević je na Fejsbuku podsetio javnost da ga je krstila britanska kraljica

Kraljica Elizabeta je pre 70 godina krstila jednog Srbina: Emotivni oproštaj na društvenim mrežama (FOTO)
kraljica elizabeta profimedia-0720698152 - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta II preminula je danas u zamku Balmoral u Škotskoj, gde je bila pod medicinskim nadzorom prema savetu lekara. Imala je 96 godina.

Kraljica je poslednji put viđena u javnosti kada je ove nedelje primila odlazećeg premijera Borisa Džonsona i novu premijerku Liz Tras. Izgledala je prisebno, ali krhko i koristila je štap tokom audijencije Trasove u utorak.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952. godine, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Ben Stansall/Pool via AP
 

Aleksandar Karađorđević je na Fejsbuku podsetio javnost da ga je krstila britanska kraljica.

- Moja kuma, Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta, krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu - napisao je na Fejsbuku naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (76).

 

 

Na sajtu "Town and country" piše da je prestolonaslednik, rođen u Londonu, kršten u Vestminsterskoj opatiji, i da je odrastao u egzilu u Velikoj Britaniji. Napominje se i da je on potomak kraljice Viktorije, pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora, navodi najzena.rs.

Na listi ljudi koje je krstila kraljica Elizabeta ima 30 imena, a među njima su i Lejdi Virdžinija Meri Elizabet Ficroj, ćerka Hju i En Ficroj, vojvotkinje od Graftona i Kristofer Abel Smit, sin Henrijete, ledi Abel Smit i Aleksandera Abela Smita.

Profimedia
 

Kada je Aleksandar II Karađorđević 2017. godine u Beogradu ženio sina Filipa, očekivao se dolazak britanske kraljice, ali je ona bila sprečena da prisustvuje svečanosti.

Kuma na venčanju Filipa i Danice Karađorđević bila je prestolonaslednica Švedske Viktorija, a među gostima je bila i Sofija od Grčke, bivša španska kraljica i majka španskog kralja Filipa VI.

Prestolonaslednik je sina Filipa dobio sa bivšom suprugom, Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, princezom od Brazila i Portugala, sa kojom ima i sinove Aleksandra II (Filipov brat blizanac) i Petra. U braku je sa princezom Katarinom Karađorđević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike