Stejt department: Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima korak napred ka normalizaciji odnosa

30.08.2022

08:13

0

Dijalog je mehanizam kroz koji Srbija i Kosovo mogu da dođu do sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa, rekao je portparol Stejt departmenta

Stejt department: Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima korak napred ka normalizaciji odnosa
Stejt department - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države podržavaju sporazum Srbije i Kosova o ulazno-izlaznim dokumentima i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa usredsređenoj na međusobno priznavanje, izjavio je Vedant Patel, portparol Stejt departmenta.

Patel je to rekao na brifingu za novinare na kom je odgovarao i na pitanja vezana za poslednji dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

„Kao što znate, kroz dijaloge uz podršku EU, Srbija je pristala da eliminiše dokumente za ulazak i izlazak za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ne uvodi dokumente za ulazak i izlazak za nosioce lične karte Srbije. SAD i ovo odeljenje podržavaju ovaj sporazum i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa usredsređenih na međusobno priznavanje“, rekao je Patel.

On je naveo i da se dijalog pokazao kao važan i fleksibilan mehanizam za rešavanje sporova.

„Dijalog je mehanizam kroz koji Srbija i Kosovo mogu da dođu do sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa dve zemlje koji će obema zemljama otvoriti evropsku budućnost. Na osnovu posvećenosti obe strane i napornog rada specijalnog predstavnika EU, naći ćemo način da idemo napred na miran način“, naveo je Patel.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike