Petković: Beograd nikada neće priznati samozvano Kosovo dok je Vučić predsednik Srbije

26.08.2022

16:35 >> 19:43

0

Autor: 24sedam

Ono što za Beograd jedino može da bude tema razgovora sa Kurtijem i Prištinom jeste vraćanje punog poretka UN i nadležnosti misije Unmik na KiM

Petković: Beograd nikada neće priznati samozvano Kosovo dok je Vučić predsednik Srbije
petar petković (6) - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Aljbin Kurti uzalud pokušava da Beogradu postavi nekakve nove uslove i ucene i na mala vrata pokuša da natera Beograd da prizna samozvano Kosovo i naglasio da se to nikada neće dogoditi dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije. 

- Ono što za Beograd  jedino može da bude tema razgovora sa Kurtijem i Prištinom jeste vraćanje punog poretka UN i nadležnosti misije Unmik na Kosovu i Metohiji, punog poštovanja povelje UN, kao i striktnog držanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Na ovim postulatima međunarodnog prava jedino možemo da razgovaramo sa Prištinom, koja očigledno ne želi dogovor zasnovan na kompromisnim rešenjima - naveo je Petković u saopštenju. 

AP Photo/Olivier Matthys
 

Petković naglašava da u trenutku kada Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čini nadljudske napore da pronađe rešenje za aktuelnu krizu, Kurti čini sve da sabotira normalizaciju odnosa. 

- Po ko zna koji put je Kurti pokazao da ne želi da gradi mir, već želi da ga razgrađuje, da urušava stabilnost i svaki pokušaj normalizacije odnosa. Prosto rečeno, Kurti je spreman da uništi sve čega se dotakne, posebno kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine - zaključio je Petković.

Kurti i Svečlja pokazali da žele sukobe


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je večeras da su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar policije Dželjalj Svečlja pokazali da žele sukobe.

- Danas su Kurti i Svečlja pokazali da žele sukobe! Dogovori ih apsolutno ne zanimaju. Srbi na KiM nikada neće biti stranci, niti su KM tablice nelegalne. Nelegalni su potezi Kurtija i Svečlje, koje im srpski narod neće dopustiti. Kriminalne ucene iz Prištine neće proći - naveo je Petković, reagujući na izjavu Svečlje da je vlada u Prištini spremna da od 1. septembra bez oklevanja primeni odluku o reciprocitetu sa Srbijom za registarske tablice i lične karte

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike