Petković: Kurti ne može Srbima sa KiM da izdaje vize za njihova ognjišta

24.08.2022

12:43

0

Petković je naveo da je Kurti još jednom pokušao da unizi i obesmisli dijalog u Briselu

Petković: Kurti ne može Srbima sa KiM da izdaje vize za njihova ognjišta
Aljbin Kurti, Petar Petković - Copyright 24sedam/Goran Sivački Profimedia

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković istakao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti danas izneo niz laži i da je jedina istina da je predsednik Srbije u Brisel otišao sa konkretnim predlozima za rešavanje krize na Kosovu.

Petković je naveo da je Kurti još jednom pokušao da unizi i obesmisli dijalog u Briselu, dodajući da njegove laži demantuju i ugledni međunarodni predstavnici.

"Jedina i prava istina je da je delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Brisel došla odlično pripremljena, sa konkretnim, konstruktivnim i održivim rešenjima za rešavanje krize sa kojom se suočavamo na prostoru Кosova i Metohije, što je sinoć nedvosmisleno potvrdio i ambasador SAD u Beogradu, gospodin Кristofer Hil", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je Кurti histerično odbio svako ponuđeno rešenje, jer je "u svom militantnom umu očigledno spreman na sve samo ne na dijalog i kompromis".

"Svojom izjavom da su statusno neutralne „КS“ tablice važile do septembra 2021. godine, Кurti je pokazao da ni sam ne zna šta priča i uhvaćen je u još jednoj masnoj laži jer je te tablice protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020. godine, dakle godinu dana pre isteka roka važenja, nakon čega je bilo predviđeno da se o ovoj temi razgovara i traži rešenje", istakao je Petković u saopštenju za medije. 

Petković je naglasio da Кurti nema prava da Srbima sa Kosova izdaje bilo kakav papir.

"Srbima sa КiM niko ne može da izdaje vizu za njihove kuće i vekovna ognjišta i to Кurti jako dobro zna, samo se pravi nevešt", dodao je on.

Direktor Petković je rekao da se Kurti po istom principu ponaša i u slučaju sporazuma o nestalima koji svesno sabotira.

"On ne želi da porodicama stradalih pruži mir koji im je potreban i omogući pretragu potencijalnih lokacija, već želi da zvanični Beograd označi kao krivca. Na to se svodi njegova čitava politika i u tome leži i razlog za njegovo odbijanje da formira ZSO, ali svesno krši sve ostale sporazume potpisane u Briselu", naveo je Petković.

 

 

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM, Kurtiju je bilo potrebno šest dana da osmisli novu kampanju laži i dezinformacija kojom će pokušati da opravda svoje sumanute, jednostrane, protivpravne akcije koje želi da sprovede na severu Кosova i time čitav region gurne u nove tenzije, sukobe i eskalaciju.

"To neće pokolebati Beograd i predsednika Vučića da nastave da svim silama tragaju za mirnim i kompromisnim rešenjem za aktuelnu krizu, ali je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokušaju da urazume Кurtija, jer vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije", zaključio je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike