Vučević: Ovakvim investicijama u jednoj sezoni uštedi se na gasu 65 miliona dinara!

24.08.2022

11:13 >> 11:16

0

Vučević je rekao da je gas koji kupuje Toplana u poslednje dve godine poskupeo za 55 posto

Vučević: Ovakvim investicijama u jednoj sezoni uštedi se na gasu 65 miliona dinara!
Miloš Vučević - Copyright Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je završne radove na zameni kotlovskih postrojenja u toplani ''Zapad''.

Tom prilikom sa direktorom JKP ''Novosadska toplana'' Nenadom Barcem gradonačelnik je razgovarao o stanju sistema daljinskog grejanja u Novom Sadu i pripremama za početak grejne sezone. Kako je ocenio, reč je o veoma izazovnoj sezoni, s obzirom na to da se ceo svet suočava sa energetskom krizom.

- Toplana ''Zapad'' je najveća toplana u okviru JKP ''Novosadska toplana'' i pokriva potrebe trećine korisnika usluga, što je oko 100 000 građana. Zbog ovakvih investicija, u jednoj sezoni uštedi se na gasu 65 miliona dinara, a vrednost ovog posla je 250 miliona dinara, tako da je kratak rok povrata. ''Energotehnika Južna Bačka'' je izvođač radova i koriste većinom srpske proizvode, a kada to baš nije moguće, uvoze ih iz Nemačke.

- ''Novosadska toplana'' je apsolutno spremna za grejnu sezonu. Svi radovi na rekonstrukcijama sistema i distribucije će biti završeni na vreme. Grejanje startuje od 15. oktobra, a može i od prvog, ako budu niže temperature. Sve investicije ovo preduzeće finansira iz sopstvenih sredstava, ne dobija subvencije Grada godinama unazad. Sve naše toplane koriste gas, ali smo, na osnovu preporuke Vlade Srbije, pripremili alternativne energente, lož uljivo i mazut, tako da najmanje jednu nedelju možemo da izdržimo, ako bude nestašica gasa. Međutim, verujem da će država obezbediti dovoljne količine - istakao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

 

 

Vučević je rekao da je gas koji kupuje Toplana u poslednje dve godine poskupeo za 55 posto, a od 2016. cene grejanja za Novosađane su korigovane da budu niže, odnosno grejanje je kumulativno pojeftinilo za 16,5 posto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike