Vučević: Srbija mora biti strpljiva i racionalna po pitanju Kosova i Metohije

23.08.2022

08:44

0

Autor: 24sedam

Srbija sve radi kako ne bi došlo do eskalacije sukoba

Vučević: Srbija mora biti strpljiva i racionalna po pitanju Kosova i Metohije
Miloš Vučević - Copyright Tanjug

Srbija po pitanju situacije na KiM, mora da bude strpljiva, racionalna, da dobro odmeri svaki svoj korak i vodi se nacionalnim interesima, poručio je danas funkcioner SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i istakao da je dijalog od ključnog značaja za odnose Beograda i Prištine.

- Srbija mora biti za pregovarčkim stolom, koliko god da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neprijatno da sedi za pregovaračkim stolom. To je njegova držana obaveza i njegova odgovornost prema građanima i uvek je bolje pregovarati, makar i neuspešno, dva dana, nego pucati dva sata jedni na druge, rekao je Vučević za TV Prvu.

Istakao je da Srbija pokazuje volju za kompromisom, kako bi bile zadovoljne obe strane, ali je, ocenjuje, nemoguće da se napravi kompromis gde srpska strana treba da poklekne, a da albanska strana sve dobija, kao što je to bio slučaj do sada.

Vučević je objasnio da Srbija sve radi kako ne bi došlo do eskalacije sukoba, ali i naglasio da neće doći do progona srpskog stanovništva sa KiM.

- Nema igranja sa proterivanjem Srba. Mi ne želimo rat, niti želimo da i jedan Albanc strada i niko nije lud da poziva na sukobe, ali svako mora da zna, a pre svega Albanci, da nema Oluje, nema Bljeska, nema novog pogroma i nema proterivanja Srba sa KiM, a spremni smo da razgovaramo, kazao je Vučević.

Izrazio je nadu da će KFOR dobro razumeti svoju misiju i da neće dozvoliti "igranje Kurtija sa vatrom".

Naglasio je da su Srbi narod koji vekovima živi na KiM, dok ih Kurti predstavlja kao grupu organizovanih kriminalaca.

Vučević smatra da zapadne sile ne smeju da protumače srpske blokade kao problem, a upade albanskih specijalnih jedinica na srpsku teritoriju kao borbu protiv kriminala.

Ocenio je da u Briselu, ne samo da nije ostvaren nikakav napredak po pitanju tablica i ličnih dokumenata Srba na teritoriji KiM, već je Priština došla sa novim zahtevima i dodatno zakomplikovala složenu situciju na KiM.

Premijera čeka muka

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, jedan od kandidata Srpske napredne stranke (SNS) za premijera, potvrdio je danas da će sednica Predsedništva SNS biti održana narednih dana i da će na njoj biti reči o mandataru, ali i o sastavu nove Vlade i buduće koalicije.

Vučević je kazao da će sednica Predsedništva SNS-a biti održana narednih dana i da će se tada razmatrati pitanje mandatara i sastav buduće vlade, ali i druge aktuelne poltičke teme koje okupiraju i brinu građane Srbije.

Naglasio je da je jedna od opcija da on bude budući madantar i podsetio da je isto tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio i da se na toj poziciji nađe i aktuelna premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Postoji i opcija da koalicioni partner predloži svog madantara i da SNS to prihvati ili da SNS da svog madantara, u tom kontekstu su spomenuta dva imena - gospođe Brnabić i moje, naveo je Vučević za TV Prvu.

Smatra da je politički logično da SNS, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana, predloži budućeg predsednika vlade i odluči sa kime će stranka ući u vladu, za šta, takođe, postoji nekoliko opcija.

Rekao je da će buduća vlada biti manjinski inkluzivna, odnosno da će SNS insistirati da manjinske stranke participiraju u izvršnoj vlasti i to na višem nivou nego što je to bilo ranije, kako bi pokazali da je Srbija otvorena država za sve njene građane.

Vučević je kazao da će SNS razmatrati formiranje vlade i sa dugogodišnjim koalicionim partnerima SPS-om i Jedinstvenoj Srbiji.

Vučević je poručio da je u ovom trenutku važnije od toga ko će biti budući mandatar, kakvu će politiku sprovoditi buduća vlada u predstojećem periodu, koji nimalo nije lak s obzirom na situaciju na KiM i svetsku ekonomsku krizu.

Vučević je, govoreći o predlogu budućih mandatra, istakao da je sa premijerkom Brnabić u prijateljskim odnosima i da ne postoji izborna kampanja unutar SNS-a.

- Kakva god bude odluka, mi ćemo nastaviti da radimo zajedno, rekao je on.

Na pitanje da li je spreman da obavlja funkciju budućeg predsednika vlade, Vučević je kazao da je svaka veća funkcija i "veći paket odgovornosti", te da će svako ko bude novi premijer "morati da podeli sede vlasi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

Podsetio je da 10 godina obavljao funkciju gradonačelnika Novog Sada i istakao da je ponosan na svoje rezultate.

- Borio sam se za Novi Sad, kao što se borim i za svaki deo Srbije i mirno spavam što se toga tiče. Da li je vreme za neku novu stranicu u mom životu, videćemo, ne bežim i od drugih odgovornosti, a ako ostanem gradonačelnik Novog Sada, a ne isključujuem i tu opciju, stvarno neću biti razočarn ili indisponiran ili ljut, kazao je Vučević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike