Za šta li se spremaju?! Kosovska policija nabavila oklopna i blindirana vozila, vodene topove i duge cevi

14.08.2022

09:44

0

Vrednost nabavljene robe je 7,13 miliona evra

Za šta li se spremaju?! Kosovska policija nabavila oklopna i blindirana vozila, vodene topove i duge cevi
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Dok na severu Kosmeta rastu tenzije zbog uvođenja mera kojima se praktično ukidaju srpska dokumenta u južnoj pokrajini, pred zakazane sastanke u Briselu sa Stoltenbergom i Lajčakom, tamošnja policija hvali se nabavkom naoružanja.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je naoružanje u vrednosti od 1,3 miliona evra, a dugačke puške za pripadnike policije koji dežuraju na administrativnim linijama vredne su 350.000 evra, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporteri.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Nabavljeni su i oklopna vozila, vodeni topovi i blindirana vozila čija je vrednost 7,13 miliona evra.

Prema izveštaju Trezora, Ministarstvo je kupilo i specijalizovanu opremu vrednu 280.000 evra, a oprema koja će biti korišćena za istražni postupak vredna je 300.000 evra.

To ministarstvo uložilo je 200.000 evra u sajber bezbednost i druga pitanja, a ulagalo je i u izgradnju škola, prenosi Kosovo onlajn.

Za Kosovske bezbednosne snage ove godine je iz budžeta izdvojeno 100 miliona evra, od čega će 30 miliona biti namenjeno samo za naoružavanje i to je najveći iznos od kada su formirane ove snage.

Pukovnik Sefer Isufi kazao je tim povodom pre nekoliko dana da su KBS već ugovorile nekoliko dronova i da su u procesu ugovaranja najnaprednijih i najsavremenijih sistema naoružanja.

"Imamo ugovorene kapacitete dronova koji imaju zadatak sistema, recimo, ili angažovanja u procesu otkrivanja i osmatranja. U procesu smo ugovaranja drugih odbrambenih sistema koji uključuju komponentu sistema protivvazdušne odbrane, protivoklopnog sistema i naravno konvencionalne pešadije i lake artiljerije", rekao je Isufi.

Dodao je da će svaka vojna akcija KBS biti u koordinaciji sa saveznicima.

Prema njegovim rečima, mere ili radnje koje su preduzete, preduzete su u punoj koordinaciji sa saveznicima, na čelu sa Sjedinjenim Americčkim Državama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike