Kurti provokacijama i lažnim optužbama pali bure baruta: Ko nišani Srbe na severu Kosmeta

14.08.2022

12:00

0

Autor: I.K.

Tenzije su naglo porasle kada je Kurti, 1.avgusta, pokušao da primeni recipročne mere, tj. ukine srpske lične karte i registarske tablice na KiM

Kurti provokacijama i lažnim optužbama pali bure baruta: Ko nišani Srbe na severu Kosmeta
kosovska mitrovica Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pokušaće u sredu razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a potom i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem da "ugasi vatru" koju je svojim izjavama, ali i opasnim planovima i namerama usmerenim protiv Srba na severu pokrajine, zapalio upravo Kurti.

Sastanak će se održati u Briselu, u sedištu vojne alijanse, nakon čega će uslediti zajednička konferencija za novinare Stoltenberga sa predsednikom Vučićem. Sutradan se, takođe u Briselu, nastavlja dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Tenzije su naglo porasle kada je Kurti, 1.avgusta, pokušao da primeni recipročne mere, tj. ukine srpske lične karte i registarske tablice na KiM.

Usledili su protesti Srba i blokade, da bi se situacija primirila odlaganjem primene sporne odluke. Kurti je najavio da ne odustaje od toga, samo odlaže na mesec dana. Dakle, 1. septembra bi trebalo da stupi na snagu da na KiM ne važe srpska dokumenta.

Predsednik Srbije izjavio je da Priština namerava da na silu sprovede svoj plan, te da je zato izuzetno važan razgovar sa Stoltenbergom zbog uloge koju NATO i KFOR imaju na KiM. On je ukazao na opasne planove Prištine i Kurtija, koji priziva rat i priprema teren za izazivanje incidenata koji bi doveli do haosa na severu Kosmeta, za koje bi optužio Beograd.

- Nastaviće sa svojim akcijama i neće se umiriti dok ne završe sever Kosova. Upozoravam ih da to nikako ne čine. Nemojte da ubijate ljude. Mi da ubijamo nikoga nećemo. Potrebni su nam mir i stabilnost. To je moja molba i to ću jasno reći ljudima i u NATO čiji je posao da tamo čuvaju mir i ne dozvoljavaju Prištini da zloupotrebljava ROSU, jer na to nema pravo - ističe Vučić.

Prema bezbednosnim informacijama, Albanci uveliko izviđaju teren na severu KiM, gde ispituju kote sa kojih bi mogli da se sprovedu napadi na viđenije lokalne Srbe, pišu Novosti. Aljbin Kurti spreman je na sve u pokušaju da izazove nestabilnosti i sukobe. Prištinske bezbednosne snage imaju i naoružanje i snajperiste obučene u stranim vojnim centrima, koji su spremni da sprovedu direktivu likvidacije vođa Srba na severu Kosova, poručuju stručnjaci za bezbednost povodom upozorenja predsednika Aleksandra Vučića da postoje planovi za izazivanje haosa na Kosovu, prenosi list.

U prilog tome govori i činjenica da se, dok na severu Kosmeta rastu tenzije tamošnja policija hvali nabavkom naoružanja. Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je naoružanje u vrednosti od 1,3 miliona evra, a dugačke puške za pripadnike policije koji dežuraju na administrativnim linijama vredne su 350.000 evra. Nabavljeni su i oklopna vozila, vodeni topovi i blindirana vozila čija je vrednost 7,13 miliona evra.

Priština povlači poteze koji vode ka destabilizaciji i novim sukobima

Odbijajući da primeni sve što je do sada dogovoreno i potpisano uz posredstvo međunarodnih faktora, Kurti povlači poteze koji bez sumnje vode ka destabilizaciji i novim sukobima. Umesto da se tenzije smiruju, makar pred zakazane sastanke i Briselu, Kurti svakog dana šalje preteće poruke. Jedna od njih je da razgovori sa Beogradom mogu da se vode samo ako za cilj imaju međusobno priznanje. Dakle, unapred odbija mogućnost bilo kakvog dogovora.

Potpukovnik vojne kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan ne isključuje pokušaje likvidacije srpskih lidera na Kosovu kao deo plana agresivnog nastupanja Kurtija i Prištine. Naglašava da bi eventualne likvidacije izazvale strah i paniku, možda i pokrenule novi egzodus Srba.

Aleksić: Za vreme aktuelne kosovske vlade povećan broj napada na Srbe

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić kaže da se Srbija zalaže za stabilnost i dijalog na Zapadnom Balkanu i da više ne sme biti mesta za „provokacije“, prenosi Agencija Nova.

„Da razjasnimo jednu stvar, nije Srbija izazvala tenzije. Kurti je jednostrano odlučio da uvede diskriminatorne mere kojima se uskraćuje pravo na slobodu kretanja i krše sporazumi Beograda i Prištine, koji su do sada postignuti u pregovorima pod okriljem Evropske unije. Tačnije, Priština je odlučila da od 1. avgusta promeni dosadašnju praksu prema kojoj svi građani Republike Srbije mogu slobodno ući na Kosovo i Metohiju sa srpskom ličnom kartom, i nametnula im, umesto toga potrebu izdavanja pratećeg ulazno-izlaznog dokumenta“, rekao je Aleksić u intervjuu za italijansku Agenciju Nova, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da se time krši Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine i na taj način ugrožava sloboda kretanja Srba sa Kosova i umanjuju se njihova već dostignuta prava.

"Priština je (pored toga) nametnula odredbu po kojoj Srbi i drugi građani Republike Srbije sa Kosova i Metohije, pod pretnjom oduzimanja privatne imovine, moraju da izvrše preregistraciju registarskih tablica vozila na RKS oznake lažne države Kosovo, što je neprihvatljivo sa stanovišta statusa. Obe odluke predstavljaju kršenje sporazuma iz Dijaloga, ali i kontinuiranog gaženja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji", nastavio je Aleksić, prenosi Kosovo onlajn.

On je napomenuo da je hipoteza o „novom ratu“ na Kosovu veoma opasna „provokacija“.

„Kurti govori o 104 vojne vežbe Srbije u 2021. godini, dok je tačan broj da je Srbija izvela 21, od čega 16 sa NATO, Evropskom unijom ili državama članicama NATO. (Kurti) On govori i o navodnom broju srpskih baza na administrativnoj liniji sa Pokrajinom. Podaci ne samo da su netačni, već i u celosti obmanjujući. S tim u vezi, želim da istaknem da se sve aktivnosti koje preduzimaju Oružane snage Srbije sprovode transparentno i zajedno sa partnerima KFOR-a (misija NATO-a na Kosovu), i usaglašene su između čelnika vojnih snaga“, rekao je Aleksić, dodajući da je za vreme aktuelne kosovske vlade povećan broj napada na Srbe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike