Nedelja usred srede: Dan sećanja na žrtve "Oluje", Vučić i Kurti u Briselu 18. avgusta, počinju pregovori o Vladi Srbije

10.08.2022

19:30

0

"Pružamo ruku prijateljstva svima koji žele da je prihvate, ali nikada više nećemo da ćutimo i nećemo da se stidimo zločina koji su počinjeni protiv našeg naroda", poručio je predsednik Vučić

Nedelja usred srede: Dan sećanja na žrtve "Oluje", Vučić i Kurti u Briselu 18. avgusta, počinju pregovori o Vladi Srbije
sreda1 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Srbija je obeležila dan sećanja na žrtve "Oluje". Dogovoren sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu. Počeli pregovori o budućem mandataru i sastavu Vlade Srbije.

Dan sećanja na žrtve "Oluje" obeležen je na Trgu slobode u Novom Sadu. U zločinačkoj akciji, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 i proterale 250.000 Srba, posle čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom Republike Srpske Krajine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima te podsetio da devetu godinu na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

24sedam/Katarina Mihajlović
Predsednik Srbije obraća se okupljenima na obeležavanju Dana sećanja na žrtve "Oluje"

 

-Dva su razloga zbog kojih smo danas ovde. Prvi je tuga, zbog ubijene dece, žena, staraca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svedočenja čula. Danas smo ovde da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema nameru da savija glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad "Jasenovac" i "Oluja", nisu mit, već činjenice sa kojima živimo, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić poručio je da "pružamo ruku prijateljstva svima koji žele da je prihvate, ali nikada više nećemo da ćutimo i nećemo da se stidimo zločina koji su počinjeni protiv našeg naroda. Nemojte da nam branite da se sećamo".

Sastanak u Briselu 18. avgusta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, prihvatili su poziv visokog predstavnika Žozepa Borelja da dođu u Brisel 18. avgusta, gde će o napretku dijaloga razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Za sada nisu poznate teme sastanka, ali može se pretpostaviti da će se na stolu naći sporna odluka Prištine o merama reciprociteta kada je reč o registarskim tablicama i ličnim kartama koje izdaje Srbija. Uvođenje ove mere izazvalo je proteste, nakon čega je Vlada tzv. Kosova odložila primenu za 1. septembar.

U međuvremenu zakazan je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Briselu, pa bi i ova tema trebalo da se nađe na stolu. Uz nju trebalo bi definisati detalje Mape puta o sprovođenju dogovora o energetici, zatim o nestalim osobama i formiranju Zajednice srpskih opština.

Dok je Beograd pokazuje svu spremnost za razgovore, Priština poručuje o kojim temama neće biti razgovora i najavljuje sprovođenje recipročnih mera od 1. septembra.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je Aljbina Kurtija da kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma.

Pregovori o budućoj Vladi Srbije

Pregovori o formiranju Vlade prvenstveno unutar vladajuće Srpske napredne stranke, i trajaće narednih sedam dana, kada se može očekivati ime mandatara. Početkom ili krajem naredne nedelje biće održana i sednica predsedništva SNS kako bi se potvrdilo ime mandatara, kao i pojedinih ministara, posle čega bi Glavni odbor te stranke verifikovao dogovor. Potom sledi i zvanično formiranje vlade.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
premijerka Ana Brnabić

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će nakon konsultacija u okviru SNS uslediti razgovori sa ostalim partijama, te da će za oko nedelju dana biti poznato ime budućeg predsednika Vlade Srbije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike