U Briselu na stolu četiri teme, Priština o dve odbija da razgovara: Kakva su očekivanja od sastanka sa Vučićem i Kurtijem?

10.08.2022

18:01

0

U Briselu na stolu četiri teme, Priština o dve odbija da razgovara: Kakva su očekivanja od sastanka sa Vučićem i Kurtijem?
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti - Copyright Profimedia/Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatili su poziv visokog predstavnika Žozepa Borelja da dođu u Brisel 18. avgusta, gde će o napretku dijaloga sa njima razgovarati specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Agenda razgovora još nije ozvaničena, a teme koje će se naći na stolu biće poznate uoči sastanka. U ovom trenutku četiri teme su aktuelne i očekivano bi bilo da glavni pregovarači razgovaraju o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, Mapi puta o sprovođenju dogovora o energetici, nestalim osobama i formiranju Zajednice srpskih opština.

Iz Prištine, međutim, u susret sastanku, poručuju da neće razgovarati o reciprocitetu, kao ni o Zajednici srpskih opština. Portparol vlade u Prištini Perparim Krieziju rekao je da su odluke o dokumentima za ulazak i izlazak sa KiM, kao i o tablicama, vladine odluke predviđene ranijim sporazumima dveju strana, pa tako ne mogu biti tema razgovora na predstojećem sastanku u Briselu.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun očekuje pak da će se za briselskim stolom 18. avgusta prevashodno razgovarati o odlukama prištinskih vlasti da primene meru o dokumentima i preregistraciji vozila, navodeći da, ukoliko se to pitanje ne reši, postoji opasnost od eskalacije sukoba.

Profimedia
Gabrijel Eskobar

 

Sjedinjene Američke Države, sudeći prema izjavi izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, nadaju se da će dve strane postići dugoročan kompromis oko tablica, slobode kretanja i ZSO. Drecun ističe i da će SAD i nadalje imati presudnu ulogu i da će uticati na Kurtija, ali i da je primetna podrška i nekih evropskih država.

U prilog tome govori i činjenica da se Kurti nedavno sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte, sa kojima je, kako je saopšteno, razgovarao o nastavku saradnje i koordinaciji delovanja između vlade u Prištini i predstavnika Evropske unije i zemalja Kvinte. Zapaljiva retorika koju Kurti ovih dana primenjuje ne govori u prilog tome da je spreman na kompromis. Kurti je, naime, ocenio u intervjuu za italijansku "Republiku" da postoji opasnost od novih sukoba, optužujući, naravno, Beograd da to podstiče.

On je poručio i da će se u Briselu razgovarati o opštim aspektima odnosa Beograda i Prištine, a da odluka njegove vlade o registarskim tablicama i ličnim dokumentima ostaje.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor.

- Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji - naveo je Petković, poručujući da će Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom.

Tanjug/Miloš Milivojević
Petar Petković

 

Petković je poručio da Srbi žele formiranje Zajednice srpskih opština, sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima, onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne dokumenta lažne države Kosovo. On je izrazio nadu da će predstojeći dijalog u Briselu Priština shvatiti ozbiljno - kao prostor za diplomatsko rešavanje problema na terenu, a ne kao "poligon za ucene i zveckanje oružjem".

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da u Briselu očekuje primenu svih ranije potpisanih sporazuma između Beograda i Prištine i da na predstojećem sastanku Beogada i Prištine 18. avgusta u Briselu tema bude i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Nadam se da će posle ovog sastanka doći do pomaka u primeni ovog sporazuma, kao i sporazuma o nestalima i enegetici - dodao je Eskobar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike