Petković: Kurti otvoreno pokazuje da želi rat!

08.08.2022

13:12

0

Dodaje da će Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte

Petković: Kurti otvoreno pokazuje da želi rat!
Petar Petković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Nema sumnje da Alјbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

-Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji. Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlјa navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napade Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini, ocenio je Petković.

"ZSO ne treba da postoji!"

Profimedia
 

Premijer lažne države Kosova Aljbin Kurti izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Beograda i Prištine visok.

Kurti je dodao da bi bio "neodgovoran" ako bi rekao drugačije s obzirom na situaciju u Ukrajini.

- Ne bih rekao da je rizik veoma visok jer ovde imamo i kontingent NATO, ali svakako je visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama - kazao je Kurti.

Dodao je i da su pre invazije na Ukrajinu prilike bile male, ali da se sada situacija promenila.

- Ako budemo imali drugu epizodu, recimo u Pridnjestrovlju, onda će verovatnoća da će se desiti treći rat na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu biti veoma velika - rekao je Kurti.

Kurti je na pitanje vezano za Zajednicu srpskih opština, koja je deo Briselskog sporazuma, ali još nije sprovedena, drsko odgovorio sledeće: 

- Ne verujem da postoji bilo koje pitanje koje opštine Kosova ne mogu da reše u Asocijaciji opština Kosova. Srbi sa Kosova nisu tražili jednonacionalno udruživanje, to je bio zahtev Beograda i nažalost ustupak mojih prethodnika. Zajednica ne bi trebalo da bude država u državi. Udruženja zasnovana na etničkim kriterijumima ne prolaze test Ustava Kosova i demokratskog univerzalističkog principa. Oni to ne prolaze. Dakle, ne bi trebalo da postoji zajednica srpskih opština jer mi imamo taj etnički identitet, ako želimo dobro ovoj zemlji, rekao je Kurti.

Dodaje da će Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom.

-Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o “međusobnom priznanju” nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči, poručuje Petković.

Kaže i da ono što Kurti dobro zna, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravlјenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih dmeokratskih prava.

-Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda. To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke, zaključuje Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike