Patrijarh Porfirije: Pamtimo žrtve da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo (VIDEO)

04.08.2022

18:33

0

Autor: 24sedam

Dan sećanja na žrtve "Oluje" obeležava se večeras na Trgu slobode u Novom Sadu

Patrijarh Porfirije: Pamtimo žrtve da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo (VIDEO)
aleksandar vučić (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na današnji dan 1995. godine počela je zločinačka akcija “Oluja”, koja predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Ova zločinačka akcija trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tom prilikom hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 i proterale 250.000 Srba, posle čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom Republike Srpske Krajine.

Dan sećanja na žrtve "Oluje" obeležava se večeras na Trgu slobode u Novom Sadu.

Okupljenima na Trgu slobode posle održanog parastosa obratio se patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije poručio je da moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već da pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo.

- Braćo i sestre koji ste došli u Srpsku Atinu, pozdravljvam vas u ime Božje. Svi mi ovde sabrani manje ili više delimo veoma sličnu istoriju - obratio se patrijarh prisutnima.

- I moja porodica se na sličan način obrela na ovoj bogatoj srpskoj pokrajini. I mnoge druge vladike i sveštenici imaju takvu ili sličnu, ličnu i porodičnu istoriju. Zbog toga se mi tako dobro suštinski razumemo. Zbog toga se sećamo i okupljamo sve godine, najpre da bi prizivajući ime Božje svi zajedno molili njega da u željnom naručju upokoji našu braću i sestre, rođake i sugrađane, sve, koji su nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine - rekao je patrijarh Porfirije.

 

- Sve su to kamenčići u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživeli svedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo - rekao je patrijarh srpski i dodao:

- Moramo uvek gledati u lice Božje, gledati u najnevinijeg koji je raspet na krstu, imati njegove reči na umu: "Bože, oprosti im, ne znaju šta rade".

Patrijarh Porfirije je rekao da nećemo da zaboravimo, da ne smemo i ne možemo.

- Pamtimo žrtve, ali naše pamćenje nije zlopamćenje. To radimo da neko ne bi mogao da kaže: "To se nije desilo". Svedočenja onih koji su živi do danas kazuju da je zaista sve to upravo istina - istakao je poglavar SPC.

On je rekao da se večeras molimo za upokojenje svih nevino stradalih žrtava strašnih avgustovskih dana 1995. godine.

- Sabrali se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije - dodao je Porfirije.

Nakon obraćanja patrijarha, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde".

Nakon izvođenja himne, održan je minut ćutanja za sve žrtve pogroma.

Na glavnom trgu u Novom Sadu, obeležavanju "Oluje" prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i brojni građani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike