“Srbi po svaku cenu želeli da izbegnu sukob, Hrvati i SAD hteli etničko čišćenje”: Bivši ministar u Vladi RSK o zločinačkoj akciji "Oluja"

04.08.2022

17:15

0

Autor: Milan Ivanić

Srbi su zbog buđenja ustaštva u Hrvatskoj bili prinuđeni da se samoorganizuju, rekao je Bosnić

“Srbi po svaku cenu želeli da izbegnu sukob, Hrvati i SAD hteli etničko čišćenje”: Bivši ministar u Vladi RSK o zločinačkoj akciji "Oluja"
mile bosnić - Copyright Tanjug/Vladimir Dimitrijević/YouTube

Na današnji dan 1995. godine počela je zločinačka akcija “Oluja”, koja predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Ova zločinačka akcija trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tom prilikom hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 i proterale 250.000 Srba, posle čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom Republike Srpske Krajine.

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV Happy
 

Tim povodom za 24sedam govorio je Mile Bosnić, nekadašnji gradonačelnik Slunja i ministar trgovine u Vladi Republike Srpske Krajine.

Buđenje ustaštva pokrenulo srpsko samoorganizovanje

On je rekao da je paralelno sa razbijanjem Jugoslavije i povampiranjem ustaške ideologije u Hrvatskoj, srpski narod u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj bio primoran da se samoorganizuje kako mu se ne bi ponovili događaji iz Drugog svetskog rata.

- Sve počelo 1989. godine kada je u hrvatskom parlamentu pokrenuto pitanje srpskog jezika i konstitutivnosti. Kada je osnovana Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kod Srba se javila potreba da iskažemo svoju posebnost na nivou kulture, jezika i konstitutivnosti, pa sa prvo javljaju srpska kulturna društva. Tada je još postojala zabluda među Srbima da je dovoljno političko angažovanje u već postojećoj partiji koja se reformisala – SKH SDP. Tek nešto kasnije se pojavljuje Srpska demokratska stranka. Posle izbora u Saboru je bilo pet poslanika sa liste SDS, a čak 21 Srbin je bio iz SKH SDP, što dovoljno govori koliko su besmislene optužbe iz Hrvatske da je Srbija imala ikakve veze sa političkim organizovanjem Srba na tim prostorima. O tome sam, između ostalog, kao svedok govorio i na suđenju Jovici Stanišiću u Hagu. Srbi iz SR Hrvatske su glasali za SKH SDP jer je ta partija tada govorila da će Hrvatska ostati deo Jugoslavije, da će Srbi ostati konstitutivni narod i da niko neće zabranjivati ćirilicu. Međutim, u drugom krugu, SKH SDP menja priču i praktično izdaje Srbe – kazao je Bosnić.

Profimedia
 

On je dodao da ubrzo posle toga dolazi do formiranja hrvatskih paravojnih formacija i otvaranja policijskih stanica tamo gde ih nije bilo, što je bio znak Srbima da moraju da se samoorganizuju. 

- Na Saboru u Srbu, poštujući sve demokratske procedure, Srbi su jasno rekli da žele da ostanu u sastavu Jugoslavije i da su u tom slučaju zadovoljni autonomijom. Međutim, ukoliko Hrvati žele referendum o otcepljenju, Srbi kao konstitutivni narod takođe imaju pravo na referendum kako bi zaštitili svoja prava – kazao je nekadašnji ministar trgovine u Vladi RSK.

Bosnić ističe da veći sukobi nastaju opkoljavanjem kasarni i napadima na JNA, a da vojska u početku nije bila ni na jednosj strani nego se trudila da ostane neutralna iako je bilo jasno da su hrvatske paravojne formacije nelegalne. 

RSK i plan Z-4

Posle prvih većih sukoba Srbi su, štiteći svoja vekovna ognjišta, uspeli da formiraju Republiku Srpsku Krajinu, koja je imala sve oblike državnosti (narod, teritoriju i suverenu vlast) do zločinačke akcije Oluja.

Prema Bosnićevim rečima, rukovodstvo RSK, na čelu sa tadašnjim predsednikom Vlade Milanom Babićem, učinilo je sve da do Hrvatskog napada na dođe. 

- Nama je ponuđen plan Z-4. U njemu nema Zapdne Slavonije, uopšte se ne spominje. Istočna Slavonija bi dobila ovo što je na kraju i dobila – “mirnu reintegraciju”. Zapadni deo RSK dobio bi dva kotara. Nema Petrinje, kao najjačeg indusrijskog grada, nema rubnih opština poput Siska, Capraga, Krnjaka... I nema Slunja. Dakle teritorija zapadne RSK bi bila presečena i dobila bi se dva kotara – Glinski i Kninski. Umesto 250.000 ljudi, nama bi ostalo 150.000, koji su fizički odvojeni. Svako hrvatsko selo bi imalo svoju posebnu autonomiju. U principu to je mogao da bude uvod u samo još veći haos... Ipak, da nas ne bi krivili da ne želimo mir i kako bismo izbegli sukob, mi smo prvo prihvatili ekonomske sporazume. Otvoren je auto-put, pruga... To je u početku funkcionisalo, međutim Hrvatima to nije odgovaralo tako da su oni fingirali incident i za to optužili nas. Tako počinje Bljesak gde su proterali Srbe iz Zapadne Slavonije – rekao je nekadašnji ministar trgovine u Vladi RSK.

Pregovori u Ženevi i američka uloga

Bosnić kaže da je posle toga Stoltenberg sazvao predstavnike RSK i Hrvatske na pregovore u Ženevi. 

- Hrvati fingiraju i prihvataju. Naša delegacija odlazi, a mene Babić šalje u Beograd da, kao ministar trgovine, izdejstvujem da se rezerve pojačaju. Onda je američki ambasador u Zagrebu, Piter Galbrajt, tražio razgovore sa Babićem. S obzirom da on nije hteo da ide u Knin, a Babić u Zagreb, dogovoreno je da sastanak bude u Beogradu. Naša delegacija je u Ženevu otišla 2. avgusta ujutru, a Babić je u Beograd došao uveče – priseća se Bosnić i dodaje:

Milan Babić/Profimedia
 

- Babić je našu delegaciju zvao uveče i rekao da potpišu sve što Stoltenberg “stavi na sto”. Naši su u 10 ujutru došli na pregovore, međutim tada Hrvati napuštaju i odlaze u Zagreb. Za to vreme, negde oko 12 časova, Babić odlazi na razgovore sa Galbrajtom. Nešto kasnije nas je predsednik Vlade RSK pozvao i rekao da sazovemo konferenciju za medije. Tada nam je rekao da je prihvatamo modifikovani plan Z-4. S obzirom da se ne može sastati Skupština, a predsednika nema, on će kao predsednik Vlade da to prihvati. Dakle, dan pre hrvatskog napada mi smo prihvatili plan Z -4, tako da se Srbi i RSK ne mogu kriviti ni za šta.

Ipak, iako su Srbi, po Bosnićevim rečima, prihvatili uslove, to nije značilo da je hrvatski napad zaista zaustavljen jer, kako se kasnije ispostavilo, ni SAD nisu želele mirno rešenje sukoba.

- Morali smo da sačekamo da se američki ambasador vrati u Zagreb kako bi video kakv je Tuđmanov odgovor. U međuvremenu se vraća naša delegacija iz Ženeve. Ja sam ostao sa Babićem i zajedno smo čekali da se javi Galbrajt, što se i dogodilo oko ponoći. On je tada rekao da je razgovarao sa Tuđmanom i da je “izgleda uspeo da zaustavi napad”. Nama je tada malo laknulo, ne znajući da je i on sve vreme radio na tome da nas “umrtvi” - kazao je.

Profimedia
 

On je dodao da su ubrzo shvatili šta je bio plavi plan SAD i Hrvatske.

- Nas su probudili oko pet ujutru i tada nam je rečeno da su Hrvati napali. NATO je prvi započeo vazdušni napad uništavanjem relea, a zatim su napali i Hrvati. Prvi dan nije bilo pomeranja na frontu. Banijci na Petrinji su im žestoko odgovorili. Kordunaši su išli malo prema Karlovcu, dok se u Lici front nije pomerao. Dakle, nije bilo planiranog i organizovanog povlačenja, nego je bilo otpora. Knin je stahovito granatiran i tu kreće povlačenje. U tom haosu Kordun ostaje u okruženju... Događaji posle toga su svima poznati – rekao je Bosnić.

Etničko čišćenje Srba i pre “Oluje”

Nekadašnji ministar trgovine u Vladi RSK napominje da je dobro što se konačno u Srbiji otvoreno govori o zločinačkoj akciji “Oluja” i srpskom stradanju, ali dodaje i da to nije jedini zločin nad Srbima sa tih prostora.

- Kada navodimo hrvatske zločine nad Srbima mi uglavnom navodimo Oluju i Bljesak, zaboravljajući za prvo etničko čišćenje u poslednjem ratu – proterivanje 250.000 Srba iz većih gradova pre početka sukoba. To su podaci UN... Danas pojedinci iz nevladinih organizacija izjednačavaju Ovačru i stradanje Srba. Događaji na Ovačri su zločin. Neki idioti su ubili nešto više od 200 Hrvata. Ali ti Hrvati su bili pripadnici paravojnih formacija. Kada su se događale borbe u Vukovaru, JNA je bila jedina legalna vojna sila. Dakle oni koji su stradali u Ovčari su bili pripadnici paravojnih formacija. Kako onda to može da se poredi sa, na primer, ubistvom 600 srpskih civila u Sisku?! Ili kada neki vrli demokrati porede stradanja u Jasenovcu, Aušvicu i Ovčari. To je bezobrazluk i vređanje žrtava iz Jasenovca i Auštvica – istakao je on.

Profimedia
 

Bosnić dodaje da je posebno skandalozan, ali ne i neočekivan, odnos hrvatske države i naroda prema etničkom čišćenju Srba.

- Ne postoji nijedan intelektualac u Hrvatskoj koji neće reći da smo mi, Srbi iz RSK, bili okupatori. Zamislite bezobrazluka. Dakle ustaša koji je pokušao da zakolje mog oca tokom Drugog svetskog rata, je devedesetih zajedno sa svojim sinom došao da “oslobodi” vekovno ognjište moje porodice od mene. Hrvati danas slave etničko čišćenje, što je jedinstven primer u istoriji. Za to vreme nas optužuju da smo okupatori svoje zemlje na kojoj generacijama živimo. Na kraju krajeva, jedini okupatori tu su Hrvati iz Bosne koji su doselili na te prostore... - rekao je on.

Muzej genocida nad Srbima

Bosnić ističe da prioritet Srbije mora da bude izgradnja muzeja genocida, koji bi osigurao da se stradanje srpskog naroda nikada ne zaboravi.

- Zarad žrtava, ali i budućih pokolenja, Srbija mora da napravi muzej genocida poput Jad Vašema. To mora da bude  institucija, biblioteka, arihva dokumenata iz celog sveta... Takav muzej mora da bude priotritet. Svaki Jevrejin, gde god da živi u svetu, zna šta im se desilo i zna da oni nisu krivi za tok. Samo mi dozvoljavamo na krivicu na nas prebacuju oni koji su genocid nad nama izvršili – kazao je nekadašnji ministar trgovine u Vladi RSK.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike