Ovo je dokument koji na prelazu Merdare dobijaju građani sa srpskim ličnim kartama: Poznato i koliko važi! (FOTO)

01.08.2022

14:51

0

Dokument važi četiri meseca

Ovo je dokument koji na prelazu Merdare dobijaju građani sa srpskim ličnim kartama: Poznato i koliko važi! (FOTO)
Merdare dokument granični prelaz - Copyright Printscreen/Kosovonline RTS

 

I pored namere prištinske vlade da na mesec dana odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, na administrativnom prelazu Merdare, tri sata posle ponoći, svi koji ulaze na KiM sa srpskim ličnim kartama, dobijaju dokument za ulazak, odnosno izlazak sa teritorije Kosmeta. Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokoment preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije

Kosovski policajci su počeli da izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati. 

Od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, broj lične karte, ime i prezime i na njima piše da je nosilac obaveze da sve vreme papir ima kod sebe i da u slučaju da ga izgubi mora da se javi kosovskoj policiji.

Dokument važi četiri meseca.

Prištinska vlada saopštila je noćas da će odluke o ličnim dokumentima i preregestricaiji vozila biti odložene do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

RTS
 

Ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla objavio je nešto posle ponoći na Fejsbuku da je počela podela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana.

Srbi sa severa Kosova i Metohije, protestujući zbog odluke Prištine o preregistraciji i ličnim kartama, u nedelju uveče blokirali su saobraćaj na magistralnim putevima - u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka.

Na severu Kosova i Metohije počelo je uklanjanje barikada. 

Preko administrativnog prelaza Jarinje i dalje se ne može na teritoriju Kosova i Metohije ni pešice, iako je bilo najava da će saobraćaj biti uspostavljen tokom prepodneva.Građani pristižu automobilima, ali su obaveštavani da nema prolaza, pa se formira kolona kamiona, ali i automobila koji čekaju da administrativni prelaz bude otvoren.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike