"Bili na korak od sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda!"

01.08.2022

13:44

0

Petković je konstatovao da su svi mogli da vide, odlukom da se odloži primena mera, koliko je Kurti lagao, iako i svaki dan iznosi neistine.

"Bili na korak od sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda!"
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.

- Ova dvodnevna agonija i ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje - rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije.

On je rekao da Srbi na KiM to najbolje razumeju, a to, kaže, najbolje razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.

- Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadne. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak - rekao je Petković.

On je konstatovao da su svi mogli da vide, odlukom da se odloži primena mera, koliko je Kurti lagao, iako i svaki dan iznosi neistine:

- Optužujući Beograd, da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana. To su laži - poručio je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.

Rekao je da je upravo suprotno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč "mir".

- Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši ljudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenja barikada - upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilj, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.

A, kap u prepunoj časti bila je odluka Aljbina Kurtija koja je podrazumevala gaženje sporazuma o slobodi kretanja, ali i drugih sporazuma, rekao je Petković.

Sve je to režirano mnogo ranije u Prištini, dodao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike