Istorijska poseta: Premijer Španije stiže u Beograd, koje poruke donosi?

29.07.2022

05:14

0

Autor: I.K.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je još u februaru prvu, istorijsku posetu španskog kralja ili premijera te zemlje Srbiji

Istorijska poseta: Premijer Španije stiže u Beograd, koje poruke donosi?
Pedro Sančez profimedia-0664458839 - Copyright Profimedia

Španski premijer Pedro Sančez boraviće u petak i subotu, 29. i 30. jula, u poseti Beogradu, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

Prema planu posete, ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija biće organizovana u 18.30, posle čega sledi sastanak predsednika Vučića sa španskim premijerom. Nakon toga sledi plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Španije. Na kraju će se predsednik Vučić i premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez obratiti javnosti.

 

Profimedia
premijer Španije Pedro Sančez

Sančez će u Beogradu boraviti u okviru posete Zapadnom Balkanu, tokom koje će obići i BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, preneo je portal Kosovo onlajn.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom boravka na Samitu o klimi u Glazgovu novembra prošle godine, preneo je da je pozvao Sančeza da poseti Srbiju i da je španski premijer to prihvatio.

- Pozvao sam našeg španskog prijatelja Pedra Sančeza da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu, naveo je tada Vučić.

Predsednik Srbije ocenio je tada i da će ova poseta biti istorijska u svakom smislu.

- Verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija, naveo je Vučić.

Očekuje se da Sančez revitalizuje proces evrointegracija za zemlje Zapadnog Balkana, kao i da ponovi čvrstu poziciju Španije da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova. 

Predsednik Srbije, inače, boravio je u Madridu u februaru ove godine, kada je preneo da je jasno da Španija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Prilikom posete Kraljevini Španiji, Vučić je imao odvojene susrete sa španskim kraljem Felipeom VI i predsednikom Vlade te zemlje Pedrom Sančezom.

Predsedništvo/Dimitrije Goll
predsednik Srbije sastao se sa premijerom Španije tokom posete Madridu u februaru ove godine

 

Tokom boravka u Madridu, predsednik Vučić prisustvovao je potpisivanju Ugovora o kupovini dva transportna aviona C-295 Casa kompanije Airbus, koji će, kako je tada ocenio, značajno ojačali našu vojsku. 

Prilikom obraćanja, predsednik Vučić zahvalio se španskim zvaničnicima na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu, kao i podršci povodom otvaranja klastera i naglasio da se tokom sastanaka razgovaralo i o proširenju saradnje dveju zemalja.
 
-Sa aktuelnim španskim kraljem smo imali prvi zvanični sastanak, to je prvi zvanični susret koji je imao neko iz Srbije. Ovo je bila dobra poseta za Srbiju. Imaćemo veliki biznis forum sa španskim privrednicima u oktobru. Nadam se da ćemo tom prilikom imati nekog od naših najviših zvaničnika, a svakako će doći i neko iz španske vlade, dodao je predsednik ističući da je sve veći broj španskih investicija, te da raste trgovinska razmena, koja sada iznosi 812 miliona evra godišnje, dodajući da raste i izvoz Srbije u Španiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike