Dan kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava: Ambasada SAD na dirljiv način podsetila na istorijski događaj

28.07.2022

10:30

0

Autor: I.K.

Na četvrtu godišnjicu početka Velikog rata, Sjedinjene Američke Države obeležile su 28. jul 1918. kao „Srpski dan"

Dan kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava: Ambasada SAD na dirljiv način podsetila na istorijski događaj
Bela kuća - Copyright Pixabay

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji podelila je na zvaničnom Fejsbuk nalogu objavu kojom podseća da se na današnji dan, pre 104 godine, nad Belom kućom vijorila srpska zastava.

-Zahvaljujući jednom od vas, na današnji dan 1918. godine, zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće. Bio je to samo jedan od gestova koji su odražavali solidarnost Amerikanaca sa srpskim narodom koji je užasno propatio za vreme Prvog svetskog rata", napisano je uz fotografiju Bele kuće na kojoj su zastave SAD i Srbije. 

 

 

Dalje u tekstu na sajtu ambasade, ocenjuje se da se čitav period odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država tokom Velikog rata može okarakterisati kao saveznički i prijateljski.

-Ipak, jedan dan je ostao u posebnom sećanju srpske i američke javnosti. Bio je to 28. jul 1918. godine. Tada je u Sjedinjenim Američkim Državama obeležena četvrta godišnjica početka Velikog rata, dana kada je, prema rečima tadašnjeg državnog sekretara SAD Roberta Lansinga, „časni srpski narod bio prisiljen da brani svoju zemlju i svoje domove protiv neprijatelja koji je želeo da ga uništi“ i kada je srpski narod „žrtvovao sve za slobodu i nezavisnost“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da je američko građanstvo od samog početka rata nedvosmisleno iskazivalo simpatije i podršku prema srpskom narodu.

-Tokom 1914, 1915. i 1916. godine, ogromne količine novca i hiljade tona humanitarne pomoći, stizale su građanima Srbije iz SAD. Bilo je tu i novca za ishranu civilnog stanovništva, izbeglice, borbu protiv tifusa, semena za žetvu, poljoprivrednih alatki, čak i para za zakup broda za prevoz izbeglica. Čitava mreža američkih građana i srpskih iseljenika učestvovala je u ovim milosrdnim naporima, kažu u tekstu.

Na četvrtu godišnjicu početka Velikog rata, Sjedinjene Američke Države obeležile su 28. jul 1918. kao „Srpski dan".  

-Državni sekretar Robert Lansing je uputio 27. jula 1918. poziv svim američkim građanima da se  „okupe u nedelju, 28. jula, u svojim crkvama kako bi tom prilikom izrazili svoju naklonost prema ovom pokorenom narodu (srpskom) i njegovoj potlačenoj braći u drugim zemljama, i da se prizove blagoslov svemogućeg Boga za njih i stvar za koju se oni bore.“ Posebna čast srpskom narodu ukazana je u američkoj prestonici, Vašingtonu. Na osnovu izveštaja crpskog poslanika u SAD i članka objavljenog u dnevnim novinama Detroit Njuz, danas znamo da se "na Beloj kući i drugim javnim zgradama po prvi put vijorila srpska zastava". Čast je utoliko veća ukoliko se zna da se kroz istoriju, pored američke i srpske, na Beloj kući vijorila još samo francuska zastava i to na sto trideset i prvu godišnjicu "Pada Bastilje", 14. jula 1920. godine. Takav gest označavao je postojanje prijateljskih odnosa, ali i deljenje istih vrednosti, ključnih civilizacijskih načela i slobodarskih principa, zaključuje se u tekstu uz koji su priloženi brojni dokumenti i svedočanstva o prijateljstvu dva naroda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike