Održane konsultacije o konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine, nastavak sutra

28.07.2022

10:55 >> 13:21

0

Autor: I.K.

Sastanak kojim je predsedavao Ivica Dačić počeo je oko 12.30

Održane konsultacije o konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine, nastavak sutra
Skupština Srbije konsultacije Tan2022-7-28_125222196_2 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Skupštini Srbijeodržan je sastanak predsednika parlamenta Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista koje su dobile poverenje građana na izborima 3. aprila, radi priprema konstitutivne sednice novog saziva skupštine.

Sastanak je počeo oko 12.30, a novi susret budućih poslanika zakazan je za sutra u 12 sati.

Na sastanku se razgovaralo da u ponedeljak, kada je zakazana konstitutivna sednica, budu verifikovani mandati novih poslanika, koji će zatim položiti zakletvu, a da se sednica nastavi u utorak, kada će se birati predsednik, potpredsednici i generalni sekretar Skupštine. 

Deo opozicije, odnosno grupa od 35 poslanika budućeg saziva parlamenta, iz Narodne stranke, Demokratske stranke, Zajedno i Ne davimo Beograd, saopštila je da će predložiti predsednika DS Zorana Lutovca za potpredsednika Skupštine.

Na sutrašnjem sastanku bi trebalo da se razgovara o tehničkim stvarima, te o tome koliko će potpredsednika imati budući saziv parlamenta. 

Na današnjem saatanku, Listu "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", koja će imati najviše, 120 poslanika u novom sazivu, predstavljali su Vladimir Orlić i Aleksandar Marković, a u ime liste "Ujedinjeni za pobedu Srbiju", koja će imati 38 poslanika, tu su bili potpredsednica SSP-a Marinika Tepić, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, te potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Listu "Ivica Dačić - Premijer Srbije", koja će imati 31 poslanika, predstavljao je potpredsednik SPS-a Ðorđe Milićević.

Na sastanku su bili i predstavnici koalicije NADA, koja je na izborima 3. aprila osvojila 15 mandata, a koaliciju "Moramo“ koja je osvojila 13 mandata "zastupali" su Radomir Lazović, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Koaliciju oko Dveri koja je osvojila 10 mandata predstavljao je lider tog pokreta Boško Obradović, kao i Žika Gojković, koji vodi deo POKS-a, a na sastanku su bili i predstavnici Zavetnika, koji će u novom parlamentu imati takođe 10 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara, koji će brojati pet predstavnika u skupštini predstavljala je Elvira Kovač, a prisustvovali su i predstavnici lista "Muftijin amanet" koja će imati tri poslanika, te "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka koji imaju po dva poslanika.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Jednog poslanika u novom sazivu imaće i Koalicija Albanaca doline.

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 1. avgust.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike