SAD JE SVIMA SVE JASNO: Učesnici protesta u Novom Sadu zbog usvajanja GUP-a nisu nikakvi mirni građani, već divljaci i nasilnici (VIDEO)

22.07.2022

13:49

0

Jedini cilj im je rušenje institucija i izazivanje nereda, ocenjuju stručnjaci

SAD JE SVIMA SVE JASNO: Učesnici protesta u Novom Sadu zbog usvajanja GUP-a nisu nikakvi mirni građani, već divljaci i nasilnici (VIDEO)
prostest-768x468 - Copyright NSuživo.rs

Učesnici jučerašnjeg protesta u Novom Sadu tokom sednice Skupštine grada gde je na dnevnom redu bilo usvajanje Generalnog urbanističkog plana nisu nikakvi ekolozi, mirni građani i zaštitnici životne sredine, već divljaci i nasilnici čiji je cilj rušenje institucija i izazivanje nereda, ocenjuju sagovornici NS Uživo!

ZVANIČNA AGENCIJA ZA FIZIČKO-TEHNIČKO OBEZBEĐENJE

Podmeću se teze da je angažovano privatno obezbeđenje koje ih je hapsilo, iako nije reč ni o kakvom privatnom obezbeđenju, već o zvaničnoj agenciji za fizičko-tehničko obezbeđenje koja je angažovana na čuvanju Skupštine i objekata, i koji su radili svoj posao.  Nije bilo prekorečenje ovlašćenja. Policija je bila izložena napadima – pripadnicima policije ovi demonstranti su čak skidali šlemove, gađali ih bojama i suzavcem, ne bi li isprovocirali njihovu reakciju u nameri da izazovu najgore incidente – ocena je stručne javnosti.

KRSTIĆ: PROTEST NIJE BIO VELIKI ALI JE BIO NASILAN I ORGANIZOVAN

Analitičar Nebojša Krstić ističe da “protest nije bio veliki, ali je bio nasilan”.

Očigledno organizovan od strane grupe koja je nasilničke i huliganske akcije organizovala u više navrata dosad. Dakle, povod je nebitan, i svaki je dobar za proizvodnju incidenata. S tim da je bilo i “gostiju” iz Beograda i drugih mesta, sve je okupio novosadski GUP?!? Komično – ističe on.

Samozvani ekološki aktivista Brajan Brković, poznat po svojim nasilnim metodama i juče je bacao suzavac na policiju. Podsetimo, to mu nije prvi put, on je na na jednoj od Javnih sednica i rasprava o GUP palio pirotehnička sredstva .

POVREĐEN POLICAJAC

Na protestu pred početak Skupštine Grada Novog Sada povređen je policajac, nakon što su se demonstranti sukobili sa policijom. Oni su probili kordon policije, a nakon incidenta bilo je i privedenih.

Podsetimo, gradonačelnik Miloš Vučević je danas rekao da je na protestima bilo manje od stotinak ljudi, te da je na delu zamena teza i neverovatna medijska haranga i hajka na grad, državu i državne organe.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 

 

- Nikakvi mirni aktivsti nisu se okupili, nego su došli ljudi koji su hteli da prekinu sednicu i namera im nije bila dobra,  naglasio je Vučević.

ODGOVARAĆE SVAKO KO JE SPROVODIO NASILJE

Kako je  istakao, niko nije privođen ko je bio miran.

Valjda smo trebali dozvoliti da neko prebije nekog odbornika ili člana Gradskog veća i mene kao prvu metu, pa bi onda to bio vrhunac demokratije. Ja se zalažem da odgovaraju svi oni koji su juče sprovodili nasilje, koji su napadali policajce i službena ovlašćena lica za bezbednost, koji rade u registrovanim firmama za fizičko-tehničko obezbeđenje, kao i svi oni koji ruše ograde, bacaju farbe i suzavac, dimne bombe na policiju, ko otima štit od policije, gaze zelene površine da bi došli do Skupštine. Nadam se da će policija i tužilaštvo dalje da rade svoj posao i da će zaštititi legalno i legitimno izabrane predstavnike građana Novog Sada – istakao je Vučević.

MIĆIN: NEKO IH JE PODUČAVAO DA BUDU PROFESIONALNI DEMONSTRANTI

I Žarko Mićin, šef kabineta gradonačelnika Vučevića, bio je na licu mesta i potvrdio da protesti uopšte nisu bili spontani.

NSuživo.rs
 

 

-Deo ekologa je došao sa namerom da napravi incident i čini se da ih je neko jako dobro podučio da budu profesionalni demonstranti. Nisu gurali zaštitne ograde, nego su ih vukli i dizali kako bi ih razdvojili. Kada su prvi put probili kordon gurali su jedni druge. Nekoliko njih je prilazilo policiji i udaralo ih pesnicma. Laž je da su policija i obezbeđenje primenjivali prekomernu silu – napisao je Mićin na svom Instagram profile.

PALALIĆ: JURIŠNICI BIVŠEG REŽIMA POLITKOM BEZUMLJA RUŠE DRŽAVU

Poslanik Gojko Palalić kaže da su jurišnici bivšeg režima još jednom pokušali da agresivnim ponašanjem i politikom bezumlja ruše institucije.

– I to su u suštini isti oni koji bi od Srpske Atine kao Evropske prestonice kulture hteli da naprave prestonicu ustaštva. Međutim, ukoliko misle da to građani zaista žele, neka taj program i politiku kandiduju na izborima.

NSuživo.rs
 

 

Jer postavlja se logično pitanje, kome je u interesu da protestuje protiv uređenja grada i izgradnje novih mostova koji bi doprineli rasterećenju saobraćaja i boljem kvalitetu životne sredine u gradu koji je sve mostove izgubio za vreme trajanja NATO agresije ’99 godine?!

Najoštrije osuđujem sramno i agresivno ponašanje političkih, a ne ekoloških aktivista i pružam apsolutnu podršku gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u borbi za dalji razvoj i napredak Srpske Atine, koja zaslužuje da bude moderan srednjoevropski grad, a ne uspavana varošica.

MUP Srbije  takođe se oglasio zvaničnim saoštenjem u kome je istaknuto da je na jučerašnjem  protestu najmanje bilo Novosađana.

Svi ti lažni nadi o srpskoj policiji koji polaze od strane pojedinih medija, političara i NVO, imaju za cilj da sruše ugled naših pripadika i naše institucije – navodi se u saopštenju.

OGROMAN TIM STRUČNJAKA I URBANISTA RADIO STUDIJE O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE  I OČUVANJA ŠODROŠA, DUNAVCA, KAMENIČKE ADE…

Plan lažnih eko-aktivista koji poslednjih dana protestuju u Novom Sadu, navodno zbog očuvanja Šordoša, Dunavca i Kameničke ade, a zapravo žele da onemoguće da aktuelna gradska vlast, između ostalog, sprovede viziju razvoja grada koja je ucrtana još pre 70 godina, nedvosmisleno je usmeren protiv samog grada i njegovih stanovnika, ocena je stručne javnosti! Čak 32 nadležne institucije poslale svoja mišljena o uticaju GUP-a na životnu sredinu!
Naime, direktor JP “Urbanizma” Dušan Miladinović u svom izjašnjenju na čitavih 26 strana elaborira stavku po stavku i nedvosmisleno utvrđuje da je novi GUP, i sve što on previđa, potpuno na korist Novog Sada, njegovih građana, kao i daljeg razvoja grada.

Po prvi put ovo područje je definisano kao stanište zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja – navodi direktor Miladinović.

- Gradnja četvrtog mosta se planira još od 1951. godine

- Prvi put definisano zaštićeno stanište, Novi Sad se već kejom i  Štrandom spustio na reku

NSuživo.rs
 

 


 RAZRAĐENA MATRICA – IZAZIVANJE INCIDENATA I HAOSA

Navodni kvazi ekolozi koji nikada nije bilo više od nekoliko desetina, anarhističkim metodama, a sve predstavljajući kao navodnu građansku neposlušnost od samog početka su imali za cilj da izazovu incidente.

Na jednom od javnih sednica , samoprozvani aktivisti su praktično onemogućili sednicu i raspravu tako što su razapeli trasparent „GUP je glup“, dok su Brković i njegove pristalice nas glas vikali, vređali, a zatim i dimne bombe i optuživali predstavnike GUP-a.

Nakon što je sednica prebačena za 15. mart, politička manjina koja sebe naziva ekološkim aktivistima, ponovo je brutalno sprečila rad javne sednice Komisije za planove o Generalnom urbanističkom planu razvoja Novog Sada. Umesto amfiteatra Spensa gde su do sada održavane sednice, za novo mesto odabrana je Plava sala u Skupštini Novog Sada.

Za razliku od prošlog puta – kada je Brajan Brković sa nekolicinom svojim pristalica zapalio dimnu bombu, sada su direktora „Urbanizma“ Dušana Miladinovića polili vodom i njegov računar, sve vreme vičući, urlajući, duvajući u pištaljke i tako onemogućavali normalan rad sednice.

Članovi Komisije čak tri puta su prekidali sednicu i pokušavali da uspostave normalne uslove za rad, ali bezuspešno, jer su politički aktivisti koji sebe predstavlju kao ekologe onemogućavali normalan rad. Od tolike buke, članovi komisije nisu čak mogli ni da obrazlažu predloge.

Na istoj sednici novinarka portala NS Uživo je napadnuta, uz odgurivanje, a upućen joj je niz pogrdnih reči, uvreda, psovki i pretnji. Naša novinarka je doživela linč i njena bezbednost, život i zdravlje dovedeni su u neposrednu opasnost. U priloženom snimku je i jedan deo napada na nju.

Na protestu pred početak Skupštine Grada Novog Sada povređen je policajac, nakon što su demonstranti sukobili sa policijom. Oni su probili kordon policije, a nakon incidenta bilo je i privedenih.

Bonus video
Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NSuzivo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike