Istorijska poseta: Vučić će ugostiti egipatskog predsednika

19.07.2022

05:12 >> 09:38

0

Dve zemlje imaju odlične odnose još od vremena kada su predsednici Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito osnovali Pokret nesvrstanih

Istorijska poseta: Vučić će ugostiti egipatskog predsednika
Tan2022-7-18_182336738_2 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Arapske Republike Egipat, Abdel Fataha al Sisija, koji će boraviti u zvaničnoj poseti našoj zemlji od danas do 21. jula.

Za danas posle podne planiran je doček predsednika Al Sisija na aerodromu "Nikola Tesla", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

AP/Johanna Geron
predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi

 

Ceremonija svečanog dočeka egipatskog predsednika uslediće u sredu ujutru ispred Palate "Srbija", nakon čega je planiran sastanak predsednika Vučića i Al Sisija.

Potom je predviđen plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Arapske Republike Egipat, a zatim ceremonija dodele odlikovanja predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju i ceremonija potpisivanja sporazuma.

Posle te ceremonije predviđene su izjave za medije predsednika Vučića i Al Sisija, nakon čega će uslediti Srpsko-egipatski biznis forum, dodaje se u saopštenju.

Istorijska poseta predsednika Egipta Srbiji

Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija, koji će danas posle podne doputovati u Srbiju, biće istorijska, jer 35 godina šef egipatske države nije boravio u Beogradu, pa se očekuje da doprinese velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje, izjavio je za Tanjug ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah

 

Salah je naglasio da dve zemlje imaju odlične odnose još od vremena kada su predsednici Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito osnovali Pokret nesvrstanih, podsećajući da bilateralne posete šefa egipatske države Srbiji nije bilo od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

"Predsednik Sisi je veoma srećan i zadovoljan što dolazi u ovu posetu. To je poseta koja se nije realizovala 35 godina", rekao je Salah.

On je naveo da će u fokusu razgovora dvojice predsednika biti razvoj bilateralne saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

"Postoji mnogo prostora za razvoj bilateralne saradnje, a posebno imajući u vidu da je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu, pa tako i kapija za izvoznike iz Egipta u ovaj deo sveta. Takođe, Egipat, kao najveća zemlja na afričkom kontinentu, može da bude ulaznica srpskim izvoznicima u Afriku", poručio je Salah.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah

 

Egipatski ambasador dodaje da će na bilateralnom nivou predmet razgovora biti i saradnja u oblasti informacionih tehnologija, poljoprivrede, trgovine, zdravstva, nano-tehnologija, turizma, zaštite životne sredine.

Salah je podsetio da će Egipat biti domaćin COP 27 sastanka Ujedinjenih nacija, posvećen zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, što će takođe biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Na pitanje kako dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj u vreme globalne krize, Salah je naglasio da je rat u Ukrajini naterao ceo svet da se suoči sa novom vrstom netradicionalnih pretnji, poput nestašice hrane, pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja, industrijskog gasa, goriva...

To je, ukazuje, nateralo zemlje širom sveta da rade na diversifikaciji izvora snabdevanja, jer su shvatile da ne mogu da zavise od jednog ili dva snabdevača strateških proizvoda.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah

 

"Tako Egipat pokušava da diversifikuje izvore pšenice, budući da smo ranije nabavljali čak 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine. Sada uključujemo još šest ili sedam zemalja u snabdevanje, uključujući i Srbiju, koja ima veoma kvalitetnu pšenicu. Već sam razgovarao sa nekoliko srpskih zvaničnika o uvozu srpske pšenice u Egipat", rekao je Salah.

On je primetio i da Srbija radi na diversifikaciji izvora gasa i izgradnji gasovoda za tečni naftni gas i da će u Egiptu, koji je veliki proizvođač tog gasa, biti srećni ako budu mogli da pomognu Srbiji u nabavci tog energenta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike