Predsednik Vučić o zabrani posete Jasenovcu: Bes se svodi na to da sam hteo da položim cvet na mesto gde je na stotine hiljada Srba ubijeno

18.07.2022

16:54

0

Hrvatska je od septembra tri puta odbila molbu predsedništva o poseti, istakao je Vučić po prvi put u javnosti

Predsednik Vučić o zabrani posete Jasenovcu: Bes se svodi na to da sam hteo da položim cvet na mesto gde je na stotine hiljada Srba ubijeno
Tan2022-7-18_18233661_1 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju za javnost, osvrnuo se i na zabranu Hrvatske da poseti Jasenovac.

Kako je naveo, ovu vest niste mogli da čujete u "srpskim medijima", dok se ova vest mogla pročitati u svim hrvatskim novinama. 

- Mislili su da ćemo da izađemo u javnost, zato su krenuli u napad sa ne besmislenim, nego sumanutim argumentima. Zamislite, "Vučić je hteo da dođe na našu tertioriju da položi cveće i upali sveću". Zamislite taj haos da dođem i ostavim cveće, možda je problem u traci na vencu koja bi bila u bojama naše zastave. Da to nazivate provokacijom je, ne samo preterano, nego me je iznenadilo da je moguće da neko povede takvu kampanju - istakao je Vučić.

A zatim se osvrnuo na naslove:

- Oni su rekli, želeo sam da dođem u tajnu posetu. Naslovi poput: "Pretio je da će izazvati haos", u najtiražnijem listu "Propao je tajni plan...", "Bliži se Oluja, Aco počinje provocirati", Novi Vučićev lažni prepad na Jasenovac.

Vučić je po prvi put u javnosti izneo dokaze i da ovo nije prvi put da je njegova poseta odbijena.

- Poslali smo molbu 2. septembra, mesec dana pošto je prošlo obeležavanje Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje. Odgovorili su nam 4. septembra da nije prilika da posetimo Jasenovac. Tada nismo izašli i rekli javnosti šta se dešava, zbog partnerskih odnosa. Onda 5. marta je ponovoljena moja molba, nakon dva dana - "posjet nije dobro došao u ovom trenutku". I opet nijedan jedini medij u Srbiji nije saznao, nigde nikome kukali, žalili se, bili smo fer partneri. Onda je došao treći put - ispričao je Vučić.

- O tome sam obavestio Pupovca. Rekao sam mu da, ako misli da treba, da obavesti Plenkovića o planu da dođem, on je to i uradio. To nije nikakva tajna bila, znali su sada, a znali su i prethodna dva puta. Rekao sam da ćemo poći i doći u Jasenovac, da ćemo biti korektni, da ćemo poneti jednu kameru, a o događaju bismo naknadno obavestili javnost. Sramota je da 81 godinu od osnivanja Jasenovca nijedan srpski predsednik nije tamo otišao.

Svojom posetom, kako ističe, želeo je da pokaže poštovanje prema srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama, i ništa više od toga.

- U četvrtak, 14. jula, u Predsedništvu su mi preneli molbu da ne idem u Jasenovac i da su iznenađeni odlukom o neformalnoj poseti. A onda je usledio cirkus od pola 8 ujutru, bez da smo išta uradili, a bes se svodi na to da sam hteo da uđem u zemlju EU, da sam hteo da položim cvet na mesto gde je na stotine hiljada Srba ubijeno. Nelogično mi je da se zabrani da se ovako nešto govori, a da se sve pravda provokacijama. Argument da sam sve radio uoči "Oluje" je laž, jer sam sve radio od septembra prošle godine, nije istina ni da sam hteo na more u Hrvatsku, ali ja ne želim na more, nisam zainteresovan za more, mene zanima Jasenovac. Pošto su ovde govorili da je Tadić bio u Jasenovcu, da vam kažem, nije, nije išao nikada kao predsednik - kaže Vučić.

Ističe da je sudbina Jasenovca jeziva u svakom smislu i da je bio najgori logor po monstruoznosti i broju ubijenih, a ujedno je reč o logoru koji nikada nije oslobođen.

- Ne postoji nijedno stratište ovakve veličine i ovakve monstruoznosti na prostoru bivše Jugoslavije, a slučajno je stratište srpskog naroda. Mislio sam da je to činjenica i za Hrvate - navodi predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike