Vučić poručio: Nije mi stalo do mora već do Jasenovca! Mi smo fer i korektni u odnosima sa svima

18.07.2022

16:06

0

Vučić je govorio o toku konsultacija sa predstavnicima izbornih lista u formiranju Vlade, energetici, zabrani da poseti Jasenovac...

Vučić poručio: Nije mi stalo do mora već do Jasenovca! Mi smo fer i korektni u odnosima sa svima
Tan2022-7-18_182047926_0 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Predsedništva Srbije.

Predsednik je naveo da je razgovarao sa predstavnicima svih stranaka.

- Mi smo prethodnih nekoliko dana, moj tim i ja, razgovarali sa predstavnicima lista koji su izabrani u Skupštini. Obavili smo konsultacije sa 11 izbornih subjekata i verujem da smo obavili svoju ustavnu ulogu, ali smo i uspeli da saznamo nešto više o programima političkih stranaka, ali i o odnosima države prema pojedinim pitanjima. Najpre, želim da kažem da smo razgovarali sa predstavnicima manjinskih stranaka, zahtevi su različiti.

- Albanci ne žele učešće na republičkom nivou, ali integraciju na lokalnom, SVM ima istu želju, istu želju ljudi iz stranke "Muftijin amanet", imali smo korektan razgovor sa predstavicima manjine Hrvata u Srbiji. Razgovarali smo i sa Zavetnicima i Dverima, oni su izneli svoja opredeljenja i zahteve po pitanju Kosova i Metohije i ne uvođenja sankcija Rusiji. Neke zahteve smo prihvatili neke ne. Zaista sam zadovoljan konstruktivnošću i korektnim odnosma za situaciju u zemlji.

- Razgovarali smo i sa listom koju nosi Marinika Tepić i sa predstavnicima DSS-a. Sa poslanicima POKS-a smo imali zasebno, jer su oni tako želeli. izrazili su želju za državotvornim pristupom. Razgovarali smo i sa SPS-om i ostalima na listi Ivice Dačića, ocenili smo svoju dosadašnju saradnju kao uspešnu. Treba da počnu razgovori između SPS-a i SNS. SNS me već obavestio da imaju većinu u Skupštini Srbije, ja sam ih zamolio da me obaveste kada završe svoje razgovore, kako bih mogao da predložim mandat licu koje predloži SNS  - naveo je predsednik.   

- Kada od njih dobijem te informacije, predložiću mandatara za sastav nove vlade. Suštinski sam zadovoljan razgovorima. Žao mi je što jedna i po lista nisu bili zainteresovani da u onome što jeste građenje institucija učestvuju, ali verujem da će se to promeniti. Zadovoljan sam konstruktivnošću i pristupom, ali i nivoom odgovornosti za situaciju u zemlji - rekao je on. 

O energetici, hrani i investicijama
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik je objasnio da država danonoćno radi na obezbeđivanju dovoljno energenata za predstojeću zimu.

- Preduzeli smo mnogo mera za rešavanje problema energetike, povećavamo rezerve, skladištimo još gasa u Mađarskoj.  Nabavili smo 110.000 tona uglja. Sada to ide malo ubrzano, očekujemo podršku kineskih partnera. Borimo se za naftu, razgovaramo sa NIS-om. Zabranili smo izvoz dizela i benzina. Tu su stvari pod konrolom.

- U svakom trenutku može da nam se dogodi da se svako odazove na "višu silu" i da ostanemo bez gasa. Ulažemo maksimalne napore za predstojeću jesen i zimu. Razmatrali smo, ali nismo doneli odluku, o tome da se smanjuju temperature u stanovima. Ukoliko bude većih problema ili se neko bude pozvao na "višu silu", to će biti opcija - rekao je Vučić.

- Do kraja septembra ćemo omogućiti slobodan izvoz žitarica, kako bi poljopirvrednici obezbedili novac. Zabrinjavajuća je suša koja je ostavila posledice na kukuruz. Dobro stanje imamo, trudićemo se da ga održimo. Gledaćemo da povećanje cena energije i gasa ne ide preko 10 odsto.

- Nismo odustali od velikih investicija. Mi ćemo u roku od godinu dana završiti put do Kruševca do Požege i Lajkovac-Valjevo, Beograd-Surčin... Uradićemo Novi Pazar-Tutin, obilaznicu oko Beograda, put Ruma-Šabac.

Predsednik navodi da se ne odustaje od velikih projekata (Beogradski metro) budući da su izuzetno važni za državu.

O zabrani odlaska u Jasenovac
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik je pokazao brojne primere hrvatskih novina, ali i onih u Srbiji koji su spoveli identičnu kampanju protiv njega.

- Uslovno govoreći "srpski mediji" su pisali kako sam od posete Jasenovcu pravio cirkus. Hteli smo da u tišini predamo notu Hrvatskoj, krenuli su u napad sa sumanutim argumentima "Vučić je hteo da dođe na našu teritoriju da položi cveće". Moja traka bi bila u bojama srpske zastave, i to nazivaju haosom i provokacijom. Izenadio sam se da neko može da povede kampanju zbog toga.

Predsednik je pokazao primere hrvatskih novina u kojim navode da je Vučić posetom želeo da izazove haos.

- To obrazlažu na sto stana. Upoređuju odlazak u Jasenovac sa odlaskom na more!?

- Moja molba da posetim Jasenovac je ponovljena u martu ove godine, prvi put je upućena u septembru. Dobili smo poruku da poseta nije dobrodošla u ovom trenutku. Treći put kada sam obavestio potpredsednika hrvatske vlade, Pupovca, rekao sam mu da obavesti Plenkovića. 

- Rekao sam da ćemo poći u Jasenovac. Tamo sam bio u dva navrata, ali ne kao predsednik. Niko kao sprski predsednik u svom mandatu nije bio u Jasenovcu. Želeo sam da za vreme mandata odem i pokažem da nikada nećemo zaboraviti žrtve logora u Jasenovcu. U četvrtak 14. jula u prostorijama Predsedništva mi prenose iskrenu molbu Hrvatske da ne idem u Jasenovac. Naveli su da su za tu posetu čuli neslužbeno.

- Kažu da sam uoči "Oluje" tražio dolazak, pa to je laž, jer najavljujem posetu od septembra. Govorili su da je Tadić bio u Jasenovcu za vreme mandata, bio je u Donjoj Gradini. Sudbina Jasenovca je jeziva, to je najstrašniji logor na tlu porobljene Evrope. Taj logor nikada nije oslobođen od strane partizana i četnika. Mnogo se čudnih stvari dešavalo oko "Jasenovca", kao i svih logora na teritoriji NDH.

- Ne postoji nijedno stratište kao što je "Jasenovac", ispostavlja se da želim da idem u Zabranjeni grad, da je Srbima ulazak u Jasenovac bio dozvoljen samo za vreme Drugog svetskog rata. Ja nemam problem sa tim što me njihovi mediji ne podnose i predstavljaju kao opasnost, zato što ih je Srbija prestigla u BDP-u. Ili sam kriv što su ustaše spalili i ubili članove moje porodice 92. godine?

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik je objasnio da država okreće novi list kada je u pitanju sećanje na nevino stradale Srbe.

- Ćutimo kada u svemu vide veliko-srpsku agresiju. Ne sme da se priča o srpskim žrtvama?! Za nas je to zabranjeno mesto, radićemo da u glavama srpske dece to ne bude tako. Morate da znate šta se dogodilo u prošlosti. Biće velikih sistemskih promena u prosvetnom sistemu, ulagaćamo novac u knjige, serije i filmove, prevoditi na druge jezike sveta istinu o Jasenovcu. Ne smemo da dozvolimo da naše žrtve budu bačene pod noge.

Podsetimo, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izneo je laži o tome da "nisu bili obavešteni" o nameri predsednika Vučića da poseti Jasenovac.

Pitanja novinara

Formiranje vlade

Kako je istakao što se tiče formiranja nove Vlade da će se za desetak dana znati više informacija. 

- Jasno je ko može da formira novu vladu, za desetak dana znaćemo nešto više. Biće mandatar ili sa liste SNS ili sa liste koalicionih partnera. 

Poziv Milanovića

Kako kaže nije kontaktirao ni sa jednim predstavnikom vlasti u Hrvatskoj, osim Pupovca. 

- Neću da idem da se kupam da bi se nekom dodvoravao. Mene zanima moja zemlja i moj narod, i partnerski odnosi sa njima. Mi ćemo uvek da gledamo drugačije i na NDH i na ono što se dešavalo devedesetih godina. Oni će uvek Oluju da slave, mi da tugujemo - naveo je on. 

Nota iz Grčke 

- Ne znam kojim povodom oni mogu da ulože protest, malopre me pozvao Stefanović i rekao da je sve poštovano i da je čisto kao suza - rekao je Vučić.

Na pitanje zašto nije poštovan protokol i prilikom trećeg pokušaja posete u Jasenovcu, Vučić je naveo ko je sve od hrvatskih zvaničnika došao u Srbiju u poslednje vreme, da se ništa nije desilo po proceduri, ali da im ulazak u zemlju nije zabranjen. 

- Kada vam odgovara da odem u Jasenovac? Dajte dan, ja neću imati ništa preče. Za mene je odavanje počasti srpskim mučenicima od najvećeg značaja. Nijedan sastanak mi neće biti važniji od tog. Kad god mi odobre, ali se plašim da od tog posla nema ništa - navodi Vučić. 

- Da li je trebalo da bilo kome od ovih hrvatskih zvaničnika kažemo ne možete u zemlju? Kada tražite razlog da nešto ne dozvolite, možete naći hiljadu stvari - kaže Vučić. 

O ukidanju pretplate RTS-u

Predsednik je rekao da pretplata neće biti ukinuta, al i da će se videti da ona bude manja.

- Televiziju uvek morate da platite. Ja mislim da je RTS u načelu jedna pristojna televizija. Jutros sam video dnevnik i imao bih primedbe, ali i to je deo našeg vaspitanja i kulture, gde smo se izvinjavali. Da Gaga Antonijević nije skupio petlju da napravi film o "Jasenovcu" ne bi ga imali, niko ne želi da se zamera Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu. Da za života može da se podigne spomenik nekome, tražio bih to bude njemu. Zasmetali su im autentični snimci ustaša, ali i rečenica koju su rekli i ostvarila se 40/50 godina kasnije.

Predsednik je za kraj rekao da je potrebno da u Donjoj Gradini podignemo hram i muzej srpskim žrtvama.

- Živeće Srbija, srpski narod, ali i svi građani Srbije - zaključio je predsednik Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike