Predsednik Vučić na dočeku prvog leta "Hainan Airlines" posle četiri godine: Ponovo radi linija Beograd - Peking!

16.07.2022

06:00

0

Po prvi put posle četiri godine ova linija će se uspostaviti na relaciji dve prestonice

Predsednik Vučić na dočeku prvog leta "Hainan Airlines" posle četiri godine: Ponovo radi linija Beograd - Peking!
aleksandar vučić (6) - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je dočeku prvog leta avio-kompanije “Hainan Airlines”, na aerodomu "Nikola Tesla".

Kineska aviokompanija Hajnan erlajns jutros je, posle četiri godine, obnovila redovne direktne letove na relaciji od Pekinga do Beograda, a sletanju prvog aviona na aerodrom Nikola Tesla prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji koji je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko osam časova, doputovala je ambasadorka te zemlje u Srbiji Čen Bo sa kćerkom i jedan broj putnika.

Čen Bo: Veliki uspeh!
Tanjug/Tara Radovanović
 

Čen Bo je navela da joj je veliko zadovoljstvo, kao i da je danas još jedan veliki dan za saradnju Kine i Srbije.

- Zahvalna sam predsedniku Vučiću koji pokazuje da on pridaje veliki značaj saradnji dveju zemlje. Ova linija će imati pozitivnu ulogu u saradnji Kine i drugih zemalja u ovom regionu - rekla je Čen Bo.

Vučić: Približili smo Kinu Srbiji
Tanjug/Tara Radovanović
 

Predsednik Srbije joj se zahvalio.

- Radosni smo što ste se vratili u Beograd. Ponosan sam na nekoliko stvari danas. Mi smo pre nekoliko godina najavili let, ovo je prvi direktni let Kina Beograd bez usputnih stanica. Za sada jednom, a od jeseni ćemo dva puta nedeljno leteti za Kinu. To nema nijedna zemlja u regionu. Ovim letom ćemo Kinu značajno približiti Srbiji - kaže Vučić.

- Mi u ovoj godini imamo značajan rast poseta kineskih turista u odnosu na prošlu. Do sada imamo 70 i više hiljada noćenja. Letećemo svuda i na zapad i na istok, a to će jedino iz Beograda biti moguće.  

- Naš avion će nositi ime po velikom srpskom naučniku Mihailu Pupinu - rekao je Vučić. On će spajati Srbiju sa istokom - kaže predsednik. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Avion su dočekali ministri finasija Siniša Mali i graađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

Hajnan erlajns će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još uvek postoje u Kini. Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

Hajnan erlajns je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine. Er Srbija je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330 , kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj.

Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine to koriste avione kompanija Katar ervejza, holandskog KLM-a i iranskog Mahan era.

Događaj je, ranije najavila služba za saradnju s medijima predsednika Republike. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike