Šinzo Abe - veliki prijatelj Srbije: Vučić ga odlikovao na Vidovdan

08.07.2022

05:51

0

Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana koji ima važnu geopolitičku poziciju

Šinzo Abe - veliki prijatelj Srbije: Vučić ga odlikovao na Vidovdan
AP18015640047512 - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

BIVŠI japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas upucan tokom predizbornog skupa u gradu Nara, poznat je kao veliki prijatelj Srbije i čovek koji je mnogo radio na razvoju odnosa naše dve zemlje.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

Nakon njegove posete Srbiji 2018. godine, Japan nije glasao za prijem tzv. Kosova u Unesko.

Abe i Vučić su se tada saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje, izrazivši očekivanje da će poseta japanske delegacije Srbiji označiti početak snažnog jačanja odnosa u svim sferama. 

AP Photo/Darko Vojinovic
 

 

Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana koji ima važnu geopolitičku poziciju.

- Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije - rekao je tada Abe, dodavši da Japan želi da "aktivno pomogne reforme u Srbiji".

AP Photo/Darko Vojinovic
 

 

Predsednik Vučić je tada istakao da posetu premijera Japana smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana, izrazivši veliku čast i zadovoljstvo zbog prve posete japanskog premijera posle 31 godine.

On je zahvalio Abeu na podršci Japana prilikom elementarnih nepogoda, ali i na podršci evrointegracijama.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike