Ana Brnabić odlučna: Pitanje za Prištinu, EU i Brisel je... (FOTO/VIDEO)

07.07.2022

13:22

0

Ponovila je da Beograd ništa drugo ne radi osim što se poziva na međunarodne sporazume

Ana Brnabić odlučna: Pitanje za Prištinu, EU i Brisel je... (FOTO/VIDEO)
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da poštovanje međunarodnih sporazuma nije huškanje na rat, kao što neki misle, kao ni pitanje koje ponavlja Prištini i Evropskoj uniji - kada će biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), koja je deo Briselskog sporazuma.

Brnabićeva, koja je juče oštro prokomentarisala na Tviteru izjavu prištinskog analitičara Fatmira Šeholija da će ZSO biti formirana "kada Srbija prizna Kosovo", a da će zvaničnici Beograda jednom odgovarati za ratnohuškačke izjave, ponovila je danas da je očigledno da je za neke pozivanje na međunarodno pravo ratnohuškačko.

- Zahvaljujući pojednim medijima u Srbiji koji prenose izjave svakoga ko ima da kaže nešto protiv Srbije i Srba sa Kosova i Metohije, čuli smo jednu novu stvar koju nismo imali prilike da čujemo, pa sam zbog toga i reagovala - da je, kada pozivate na poštovanje međunarodnih sporazuma, u ovom slučaju briselskog, na formiranje ZSO ili da se poštuju osnovna ljudska prava, to ratnohuškačka retorika, za koju će zvaničnici iz Beograda odgovarati - rekla je Brnabićeva novinarima u Kragujevcu.

Ona je istakla da je poseban kuriozitet da se to čita u domaćim medijima i da se, kaže, takve stvari prenose bez pitanja - a šta su to zvaničnici Beograda govorili što je ratnohuškačka retorika.

- Da li to što stalno pozivaju na mir i stabilnost, na toleranciju i poštovanje međunarodnog prava, ljudskih prava? Šta je tu tačno ratnohuškačka retorika? - upitala je premijerka.

Brnabićeva je navela da je za neke poziv na međunarodno pravo ratnohuškačka retorika, i ponovo pita - kada će biti formirana Zajednica srpskih opština?

- Pitanje za Prištinu i Evropsku uniju, za Brisel, čiji potpis stoji na Briselskom sporazumu - kada će biti formirana Zajednica srpskih opština? - poručila je Ana Brnabić.

Tanjug

Ona je istakla da je više od devet godina bilo dovoljno da se poštuje šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje su kičma tog dokumenta,.

- I, ako je to ratnohuškačka retorika, meni je potpuno u redu da za to jednog dana odgovaram - poručila je Brnabićeva.

Ponovila je da Beograd ništa drugo ne radi osim što se poziva na međunarodne sporazume.

- Sve ostalo je na čast onima koji prenose one koji govore protiv Srbije i koji misle da su to relevantni sagovornici, a zapravo nisu - rekla je Ana Brnabić.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti