Rosu upala u Štrpce: Novo zastrašivanje Srba na praznik, specijalci pod punom opremom blokirali opštinu satima

07.07.2022

09:09 >> 13:21

0

Na više lokacija u Štrpcu policija je tokom prepodneva po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu sprovela raciju

Rosu upala u Štrpce: Novo zastrašivanje Srba na praznik, specijalci pod punom opremom blokirali opštinu satima
24sedam/Goran Sivački

Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Oni su se povukli oko 13 časova. 

Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema. Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM.

- Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina - navodeno je u današnjem saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

24sedam/Goran Sivački
 

Na više lokacija u Štrpcu policija od ranog jutra po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu sprovodi raciju, potvrdio je za medije u Prištini tužilac Rasim Maljoku.

Kancelarija dodaje da su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu.

- Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu? -pitaju iz Kancelarije za KiM.

Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini, zaključuje se u saopštenju.
 

Teške optužbe tužioca Maljokua

Tužilac Rasim Maljoku je izjavio da je na više lokacija u Štrpcu policija od ranog jutra po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu i da sprovodi raciju.

-Ova akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju na Brezovici, ali se odnosi na neke uhapšene, pošto je jedan od njih, odnosno bivši gradonačelnik opštine Bratislav Nikolić ujedno i koordinator nelegalnih struktura, a ove strukture su upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije su prosleđene bezbednosnim strukturama u Srbiji“, naglasio je Maljoku.

U toku je racija na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere, rekao je rano jutros tužilac. 

 

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti