Varhelji pred samit u Briselu: Trenutak je za odgovorne odluke, Zapadni Balkan da bude deo EU

23.06.2022

08:10

0

Autor: 24sedam

Sada je momenat za odgovorne odluke, poručio je Varhelji

Varhelji pred samit u Briselu: Trenutak je za odgovorne odluke, Zapadni Balkan da bude deo EU
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelji poručio je danas, uoči samita EU-Zapadni Balkan, da je sada trenutak za donošenje odgovornih odluka i istakao da Zapadni Balkan treba da bude deo EU.

"EU ozbiljno shvata sve bugarske brige i one su sada deo pregovaračkog procesa. Sada je momenat za odgovorne odluke. Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije. Zajedno ćemo biti jači", naveo je Varhelji na Tviteru.

 

 

On je pozvao bugarski parlament da danas stavi na glasanje predlog otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Opozicioni GERB Bojka Borisova već je pokazao liderstvo ističući takav predlog. Svi treba da urade isto. EU mora da se pokrene", poručio je Varhelji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu učestvuje na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, a imaće i bilateralne surete sa zvaničnicima EU i liderima regiona.

Najavljeno je da će nakon Samita, Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike