Vučić poručio iz Brisela: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje!

23.06.2022

07:15

0

"Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe"

Vučić poručio iz Brisela: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje!
Tan2022-6-23_9183528_0 - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Danas je zvanično počeo Samit EU-Zapadni Balkan, a tamo se nalazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje. Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe. Zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i to da smo mi mnogo mali, a neki mnogo veliki, to ostavite, to su priče za malu decu. Severna Makedonija je nama bratska zemlja. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i verujem da ćemo uvek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik je ponovio stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da podržava i teritorijalni integritet Srbije, a što kako navodi nije stav mnogih država.

- Mi smo uvek za napredak svih balkanskih zemalja na evropskom putu - poručio je Vučić.

Na pitanje da li očekuje kritike od toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kaže:

- Očekivao, ne očekivao, dobiće odgovor.

Na pitanje kako gleda na izjave hrvatskih zvaničnika da "Srbija više ne može da sedi na dve stolice", predsednik je rekao:

- Srbija sedi na svojoj stolici.I nisu vaš premijer i vaš predsednik ti koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Čestitam im na tome što bi voleli da vode politiku Srbije, jer to pokazuje naš značaj i želim im sve najbolje.

Podsetimo, nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije - Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski - juče su doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU - Zapadni Balkan.

U jučerašnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa ZB počinje, prema planu, u 9.30 sati u Evropskom savetu, a Srbiju će predstavljati predsednik Vučić.


U zgradu Evropskog saveta stigli su prethodno i predsednik Francuske Emanuel Makron premijeri Albanije Ediji Rama, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani...

Tokom Samita, predsednik Vučić imaće i bilateralne surete sa zvaničnicima EU i liderima Zapadnog Balkana.

Nakon Samita, Vučić će održati zajedničku konferenciju za novinare sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike